Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λεπτό προς λεπτό η τελετή των Όσκαρ

Τελευταία ενημέρωση 6.55

Με το λογίδριο του Χιου Τζάκμαν άρχισε η τελετή των 81ων Βραβείων Όσκαρ. Δήλωσε πως δεν... υπάρχει μπάτζετ και έφτιαξε τα πάντα στο γκαράζ του. Τραγούδησε στο δικό του σκηνικό του Slumdog Millionair, του Milk, χόρεψε ως... Batman, εμφανίστηκε σε όλες τις ηλικίες του Μπέντζαμιν Μπάτον (υπό το χειροκρότημα του Μπραν Πιτ), απήγαγε την Χάθαγουέι για να παίξει το ρόλο του... Νίξον κι αυτός του Φροστ, τραγούδησαν ντουέτο με την Αν να του τραγουδά mr Frost, I think I love you... χόρεψε για το Reader, για το οποίο είπε ότι... δεν το έχει δει και... πάλαιψε φτιάχνοντας το μαλί του, αλλά Μίκι Ρουρκ. Για να καταλήξει: I am a wrestler, I am a reader, I'm Wolverine!
Στο πρώτο βίντεο δεν αποφεύχθηκε το λάθος: Η αυλαία, από κρύσταλλα σβαρόφσκι δεν άνοιξε αμέσως!
Με πέντε ηθοποιούς επί σκηνής έγινε η απονομή για το Όσκαρ β γυναικείου ρόλου. Η Τίλντα Σουίντον, η Κάντις Μπέργκεν, η Αντζέλικα Χιούστον, η Γούπι Γκόλντμπεργκ και η Γκόλντι Χον, παρέδωσαν το πρώτο Όσκαρ της βραδιάς στην Πενέλοπε Κρουζ (ΕΚΠΛΗΞΗ) για το Βίκι, Κριστίνα, Μπαρτσελόνα. "Λιποθύμησε κανείς ποτέ εδώ πάνω; Μάλλον θα είμαι η πρώτη", ήταν τα πρώτα λόγια της Κρουζ. Ευχαρίστησε, πριν πνιγεί σε λυγμούς, διάφορους και, πάνω από όλους, τον Πέδρο Αλμοδοβάρ. Τέλος μίλησε στα Ισπανικά, επειδή, όπως είπε "θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη γλώσσα μας".
Ο Στιβ Μάρτιν και η Τίνα Φέι παρουσίασαν, με πολύ χιούμορ, το Όσκαρ σεναρίου. Το πήρε το Μιλκ και ο Ντάστιν Λάνς Μπλακ. "Αν δεν υπήρχε ο Χάρβεϊ Μιλκ δε θα είμασταν έτσι" είπε ο δηλωμένος γκέι σεναριογράφος, που ευχαρίστησε τη μαμά του "που με αγαπάει για αυτό που είμαι".
Το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου πήρε το Slumdog Millionair κι ο Σάιμον Μπούφοϊ.
Το Όσκαρ Κινούμενου Σχεδίου παρουσίασαν οι Τζένιφερ Άνιστον και Τζακ Μπλακ. Το πήρε το Wall-e. To Όσκαρ για την ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους πήρε το La Maison et Petit Cubes.
Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Μακιγιάζ πήρε το Μπέντζαμιν Μπάτον. Ο Μάικλ Ο' Κόνορ πήρε το Όσκαρ για τα κουστούμια του The Douches. Τα παρουσίασαν με απρόοπτα οι Ντάνιελ Γκρεγκ (πάτησε την τουαλέτα της συμπαρουσιάστριας και μπέρδεψε τα λόγια του δύο φορές) και Τζέσικα Πάρκερ. Η σκηνή είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο κινηματογραφικό... πλατό.
Ένας... μεταμφιεσμένος Μπεν Στίλερ (με γενιάδα) και η Νάταλι Πόρτμαν παρουσίασαν το Όσκαρ Φωτογραφίας. Ο Στίλερ έκοβε βόλτες στη σκηνή, κοιτούσε εκστασιαμένος τα βίντεο και... προσπάθησε να διαβάσει το ότο-κιου, πριν καλέσει στη σκηνή τον Άντονι Ντοντ Μέντλ, για να παραλάβει το αγαλματάκι, για το Slumdog Millionaire.
Ο Γιάνους Καμίνσκι παρουσίασε το Όσκαρ Μικρού Μήκους. Το πήρε ο Γιόχαν Αλεξάντρ Φρέιντανκ, για το Toyland.
Σε σκηνοθεσία Μπαζ Λούρμαν, ο Χιου Τζάκμαν κι η Μπιγιονσέ Νόοουλς μας χαρίζουν 5 λεπτά μιούζικαλ. Solid Musical. Από το West Side Story, ως το Mama Mia. "The musical is back" θα βροντοφωνάξει ο Χιου, στο τέλος του νούμερου. Το ευχόμαστε.
Πέντε τιμημένοι με Όσκαρ, οι Άλαν Άρκιν, Τζον Κέρι, Κούμπα Κούντιν Τζούνιορ(που... έδωσε ρεσιτάλ, ζητώντας από τον Ρ. Ντάουνι Τζούνιορ να αφήσει και κανένα ρόλο για τα... αδέλφια), Κρίστοφερ Γουόκεν και Κέβιν Κλάιν παρουσίασαν το Όσκαρ β Ανδρικού Ρόλου. Το πήρε, όπως όλοι περίμεναν, μετά θάνατον, ο Χιθ Λέτζερ. Το παρέλαβε η οικογένειά του, την ώρα που πολλοί -ανάμεσά τους η Κέιτ Γουίνσλετ, ο Άντριου Μπρόνμπι, ο Μπραν Πιτ κι ο Σον Πεν- έβαζαν τα κλάματα. "Απόψε διαλέξαμε να γιορτάσουμε γι αυτά που πέτυχε", δήλωνε η μητέρα του.
Το Όσκαρ Ντοκιμαντέρ πήραν οι Ντέιμον Μαρς και Σάιμον Τσιν, για το Man on Wire, που θα το δούμε σε έναν μήνα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Ένα φιλμ για ριψοκίνδυνους σχοινοβάτες. Το Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ μικορύ μήκους πήρε το Smile Pinky, της Megan Mylan.
Όσκαρ εφέ, που παρουσίασε ο Γουίλ Σμιθ (που εμφανίστηκε ως... από μηχανής θεός, από το υπόγειο) πήρε το Μπέντζαμιν Μπάτον. Όσκαρ Ηχητικής Επένδυσης πήρε το Dark Knight και Ήχου το Slumdog Millionaire. Το Όσκαρ μοντάζ πήγε, επίσης, στο Slumdog Millionaire.
Ειδικό βραβείο παραδίδεται στον Τζέρι Λιούις, κυρίως για την προσφορά του στα παιδιά με κινητικά προβλήματα. Το Kodak Τheatre στο πόδι, όρθιο, χειροκροτεί. Καταβεβλημένος, πλέον, ασθενής, θα μιλήσει για λίγο και θ ααποχωρήσει έχοντας στο πλευρό του τον Έντι Μέρφι, που λίγο πριν δήλωνε πως αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους κωμικούς.
Το Όσκαρ Μουσικής πήρε ο Ραχμάν, για το Slumdog Millionaire. "Ήμουν ενθουσιασμένος και τρομοκρατημένος μαζί, πριν έρθω εδώ. Λες και πήγαινα να... παντρευτώ" δήλωσε, με το αγαλματάκι στα χέρια ο Ινδός συνθέτης. Το Όσκαρ Τραγουδιού -η παρουσίασή τους ήταν εκπληκτική, με τη σκηνή του Kodak Theatre να μετατρέπεται σε... Bollywood -αν και θα προτιμούσα στη σκηνή τον Πίτερ- πηγε, επίσης, στον Ραχμάν, για το Slumdog Millionaire.
O Λίαμ Νίσον και η Φρίντα Πίντο παρουσίασαν το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Το πήρε η Ιαπωνία, ο Γιοζίρο Τακίτα και το Departures.
Παρουσιάζεται το βίντεο με τις απώλειες του χρόνου που πέρασε. Ανάμεσά τους ο Ρόι Σάιντερ, ο "δικός μας" Ζιλ Ντασέν κι ο Τσάρλτον Χέστον. Το βίντεο κλείνει με τον ακαταμάχητο κι αξέχαστο Πολ Νιούμαν, να μας χαιρετάει μ ένα νεύμα στο γείσο του καπέλου του, σε μια σκηνή από "Το Κεντρί". Καλό τους ταξίδι...
Η Ρις Γουίδερσπουν παρουσίασε το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Το πήρε ο Ντάνι Μπόιλ για το Slumdog Millionaire και το χάρηκε... χοροπηδώντας "σαν τον Γουίνι δε Που" όπως είχε υποσχεθεί στα παιδιά του από παλιά, "όταν θα γινόταν αυτό το θαύμα". Ζήτησε συγνώμη από τον χορογράφο της τελευταίας σκηνής επειδή... ξέχασε το όνομα του στα credits (σίγουρα τον αποζημίωσε).
Το Όσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου παρουσίασαν οι: Σοφία Λόρεν, Μαρί Αν Κοτιγιάρ, Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Χάλι Μπέρι και Νικόλ Κίντμαν, Η Σίρλεϊ παρότρυνε την Αν Χάθαγουέι να συνεχίσει να τραγουδά. Η Μαρί Αν Κοτιγιάρ την Κέιτ Γουΐνσλετ να μη χάσει την επαφή με τον εαυτό της. Η Χάλι Μπέρι είπε στη Μελίσα Λίο ότι έπαιξε ένα ρόλο που δε θα ξεχαστεί. Η Σοφία Λόρεν δε βρήκε λόγια για τη Μέριλ Στριπ. Της θύμισε τις 15 υποψηφιότητες. Η Νικόλ Κίντμαν, προς την Αντζελίνα Τζολί, να μας θυμίζει πάντα "τη δύναμη μιας μάνας". Το Όσκαρ, όπως αναμενόταν, πήρε η Κέιτ Γουίνσλετ -κι η αγαπημένη μου Μέριλ έκανε νέο ρεκόρ ως η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες και τη μόλις μία βράβευση. Στην ομιλία της, η Κέιτ Γουίνσλετ παραδέχτηκε ότι είχε προβάρει, για πρώτη φορά, το λόγο της, όταν ήταν 8 χρονών, στο μπάνιο, κρατώντας ένα... μπουκάλι σαμπουάν. "Αυτό δεν είναι σαμπουάν", είπε κρατώντας το Όσκαρ. Και για να βρει τους γονείς της στην αίθουσα, ζήτησε να της σφυρίξουν, κάτι που... έκανε ο πατέρας της.
Το Όσκαρ Α Ανδρικού ρόλου παρουσίασαν οι Ρόμπερτ Ντενίρο, Μάικλ Ντάγκλας, Άντριου Μπρόντμπι, Άντονι Χόπκινς και Σερ Μπειν Κίνγκσλεϊ. "Δούλεψες κόντρα σε κάθε πιθανότητα", είπε ο Ντάγκλας στον Φρανκ. "Πώς τα κατάφερες, τόσο στρέιτ, να είσαι τόσο... γκέι", ρώτησε τον Σον Πεν ο Ρόμπερτ Ντενίρο. "Στη ζωή έχει σημασία να είσα άνθρωπος. Αυτός είναι ο φίλος μου, Σον Πεν", κατέληξε. Τον Ρίτσαρντ Τζέκινς παρουσίασε ο Άντριου Μπρόντμπι. "Είμαι χαρούμενος για την αναγνώρισή σου", κατέληξε. "Είναι σωστό να αναγνωριστείς απ αυτόν το ρόλο", είπε ο Άντονι Χόπκινς για τον Μπραντ Πιτ. "Καλώς ήρθες πίσω, πρωταθλητή που επανέρχεσαι, Μίκι Ρουρκ", είπε για τον πρωταγωνιστή του Παλαιστή ο Σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ. Και το Όσκαρ πήγε στον Σον Πεν... "Δεν το περίμενα...", παραδέχτηκε. "Πρέπει να υπάρχουν ίσα δικαιώματα για όλους" είπε. "Ζω σε μια χώρα με έντιμο πρόεδρο και, που, παρά τη σκληρότητά της, βγάζει μεγάλος καλλιτέχνες. Ο Μίκι Ρουρκ ξανασηκώνεται και είναι αδελφός μου", κατέληξε.
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ παρουσιάζει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Θα το πάρει το Slumdog Millionaire. Όλο το Bollywood επί σκηνής, παιδιά, γυναίκες, παραγωγοί, ηθοποιοί. Πανευτυχής ο παραγωγός Κρίστιαν Κλόσον. "Δεν είχαμε πολλά λεφτά, αλλά κέφι, μια ιδιοφυία για σκηνοθέτη, τέλειο σενάριο και πάθος", θα πει.
Καλή σας νύχτα(ή, μήπως, πρέπει να πω καλή σας μέρα;). Και του χρόνου...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια αρχή, πριν καιρό...

"Θεριό ανήμερο"! Η κυρα-Λένη ήταν, πάλι, παπόρι... "Αυτός ο σατανάς, με διαόλισε, χρονιάρα μέρα"!

Ο Γιάννης και τα άλογα...

Και τι ζητούσε; Τι ζητούσε; Μια ευκαιρία στον παράδεισο να... ζούσε. Και πήγε. Παράδεισος και κόλαση μαζί, το Λευκοχώρι. Γύρω στα 50 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στο δρόμο προς τις Σέρρες. Εκεί αγνάντευσε, κάπνισε ένα τσιγάρο (κάπνιζε ακόμη τότε) και αποφάσισε να φτιάξει, από το μηδέν, το Αγνάντι. Ο Γιάννης Γεωργακόπουλος πάλεψε με Θεούς, με Δαίμονες, με την τύχη του, με τις λέ ξεις και, πέρα από το γνωστό τραγούδι που μελοποίησε ο Λ. Μαχαιρίτσας (Και Τι Ζητάω), έφτιαξε ένα ποίημα: Ένα αγρόκτημα με άλογα, με κανώ, με οχήματα παντός εδάφους και με καταπληκτικό φαγητό. Εκεί συνάντησε και τον έρωτα. Παντρεύτηκε και ,μαζί με τη γυναίκα του, έχτισαν κι έναν ξενώνα. Το αγρόκτημα στη μία άκρη του χωριού και τον ξενώνα στην άλλη. "Για να ΄μαι πάντα... πρώτος στο χωριό", λέει... Χιουμορίστας, αλλά και παθιασμένος, ζωγράφος, στιχουργός, σταβλίτης, μάγειρας, πολυτεχνίτης, αλλά σε καμία περίπτωση... ερημοσπίτης. Πολύ καλός για παρέα, μαχητής, των δρόμων και των δασών. "Δεν προσκυν

Ένα λούμπεν νευρόσπαστο

Τον γνώρισα το 1969. Μαθητής δημοτικού, έψαχνα, μέσα στο επαρχιακό πρακτορείο εφημερίδων, κάποιο βιβλίο ή, έστω, τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα». Ο ξάδελφός μου είχε ένα τεύχος, με την Οδύσσεια και είχα ενθουσιαστεί. Έψαχνα κάτι παρόμοιο. Τα «Κλασσικά» ήταν μηνιάτικο περιοδικό. Είχε τελειώσει. Περιδιάβαινα, έτσι, τις στοίβες των εφημερίδων και των περιοδικών, όταν το μάτι μου έπεσε σ αυτόν. Ήταν εξώφυλλο. Σούπερ σταρ των κόμικς, αλλά και κωλοχαρακτήρας. Σίγουρα ο νεαρός που κανείς δεν θα έβαζε στο σπίτι του: Αν ήσουν κοπέλα, δεν θα εμπιστευόσουν ποτέ έναν μόνιμα άνεργο τύπο, που φοράει ναυτική μπλούζα και ξεχνάει να φορέσει παντελόνι. Αν ήσουν νεαρός, η μάνα σου θα σου έκανε το βίο αβίωτο με τον «φίλο που δεν δουλεύει ποτέ και περνάει τη μέρα του σε μια αιώρα». Ο Ντόναλντ, όμως, δεν ήταν ένας χαρακτήρας πρώτης ανάγνωσης. Ήταν πολυεπίπεδος ήρωας. Η πρώτη ιστορία που διάβασα, ήταν μια περιπέτεια του πλουτοκράτη τσιγκούνη θείου, του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Φοβόταν ότι οι Λύκοι θα του έκλεβ