Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009

Δε με λες, σε αρέσει ο κεφτές;


Για να τελειώνουμε, κάποια στιγμή, με αυτό το "εγώ την έχω καλύτερη (σ.σ. τη γλώσσα) από εσένα", ας αντιγράψω το άρθρο του καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, από την εφημερίδα Το Βήμα (θα ακολουθήσει εμπεριστατωμένη ανάλυση περί μπουγάτσας, καλαμακίου και σουβλακίου):
«ΜΕ ΛΕΣ» 'Η «ΜΟΥ ΛΕΣ»; "ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ"
...Το όλο θέμα ξεκινά σε παλαιότερες εποχές, με την κατάργηση της δοτικής* οπότε και γεννιέται η ανάγκη να βρεθεί νέα λύση εκεί που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν η συγκεκριμένη πτώση. Έτσι, καθημερινές φράσεις όπως π.χ. το "λέγεις μοι" παύουν να υφίστανται και η γλώσσα αναζητά έναν νέο τρόπο έκφρασης.
Στη Βόρειο Ελλάδα προτιμήθηκε η αιτιατική ενώ στη Νότιο Ελλάδα η γενική για να δώσουν (σε νεώτερα ελληνικά) "με λες" και "μου λες", αντίστοιχα.
Και οι δύο αυτοί τύποι είναι σωστοί καθώς χρησιμοποιούνται κανονικότητα μέσα στους αιώνες από τους Έλληνες. Κατά μίαν άποψη η αιτιατική είναι πιο κοντά στην δοτική οπότε, όσο παράξενο και να ακούγεται, ο βορειοελλαδίτικος τύπος (με λες) θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι πιο δικαιολογημένος.
Ο βασικότερος λόγος που σήμερα η σύνταξη με γενική θεωρείται ορθότερη (μου λες) είναι μάλλον επειδή η Νότιος Ελλάδα απελευθερώθηκε πρώτη και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο νέο κράτος ήταν αυτή που μιλούσαν σε εκείνα τα μέρη.
Σήμερα, ειδικά μέσω των μέσων μαζική ενημέρωσης, έχει καθιερωθεί γενικότερα ο τύπος με την γενική. Το βέβαιο είναι πως έχει περάσει στο υποσυνείδητό μας ως ο ορθός τρόπος αν και αυτό όπως είδαμε δεν στέκει πραγματικά.
Παρεμπιπτόντως, δυο από τους λογοτέχνες που έχουν γράψει με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι ο Κώστας Π. Καβάφης και ο Αθανάσιος Χριστόπουλος.
Ας μην ξεχνάμε το εξής σημαντικό: οι νοτιοελλαδίτες, που εκφράζουν τη δοτική μέσω γενικής λέγοντας "θα σου πω κάτι", "θα της δώσω κάτι", στον πληθυντικό διαπράττουν ακριβώς το "σφάλμα" που καταλογίζουν στα εκ Βορρά αδέλφια τους, και λένε: "θα σας πω κάτι", "θα τους δώσω κάτι". Χρησιμοποιούν δηλαδή αιτιατική!
Επομένως, καθαρά από απόψεως ομοιογένειας, τα βόρεια ιδιώματα είναι πιο συνεπή διότι χρησιμοποιούν αιτιατική και στον ενικό και στον πληθυντικό...."

9 σχόλια:

renata είπε...

Με έπεισες, ΣΕ λέω! :P

krotkaya είπε...

θα ήθελα να θυμήσω ότι σύμφωνα με το λεξικό του καθηγητή Μπαμπινιώτη, "Βούλγαροι" = οπαδοί του ΠΑΟΚ.

laxanaki είπε...

ρε συ κροτ και γω αυτό ήθελα να γράψω!!!! χεχεχεχε
Σας έφτιαξε πάλι ο καθηγητης!!

ria είπε...

με λες τώρα ότι δεν πρέπει να με κοροϊδεύουν όταν μιλάω έτσι???
με αρέσει αυτό!
καλό βράδυ...

Σοφία είπε...

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον το άρθρο, ειδικά η προτελευταία παράγραφος, αν ξέραμε λίγο τη γραμματική μας. Το "σας" ειναι ΚΑΙ γενική ΚΑΙ αιτιατική. Έτσι οι χαμουτζήδες σαν εμένα χρησιμοποιούν αιτιατική και στον ενικό και στον πληθυντικο. Η γλώσσα δεν σηκώνει ασυνέπειες άλλα εδώ κι άλλα εκεί.

grsail είπε...

Δεν με λες σε παρακαλώ, πλάκα με κάνεις ;

Να πνιγούν οι Χαμουτζήδες ΤΩΡΑ!
(να εξαιρεθούν τα Βριλήσσια please)

diastimata είπε...

@ renata
Μα αυτό ήθελλλα να σε κάμω σε λλλέω.

@ krotkaya
Αγαπητή Βελγίς, η ευγενική καταγωγή ημών, μοι εμποδίζει ίνα σας ενθυμήσω στιχούργημά τι, το οποίον άδουν οι πολυπληθείς φίλοι του λευκομελάνου συλλόγου ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ, εις το οποίον εμπεριέχεται η έκφρασις:
"Κατά την έλευσίν μας εκ Βουλγαρίας,
συνουσιαζόμεθα ενεργητικώς μετά Αθηνών και Πειραιώς..."

@ laxanaki

Αγαπητό λαχανάκι, πρόσεχε...
Θα σε μετατρέψω σε μπουγάτσα με λάχανο!

@ ria

Τι νόμιζες; Διαθέτουμε λογίους στας τάξεις μας!

@ Σοφία

Μου το χαλάς! Ολόκληρος καθηγητής να μη γνωρίζει;!

@ grsail

Παρακαλώ, όχι βάρβαρα αισθήματα. Ακολουθούν δύο ματς ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού. Πρώτα νικάμε μετά...

Φυσικά και εξαιρούνται τα Βρηλίσσια. Έχουν βριλ!

november είπε...

... ή αλλιώς "Πώς θα στηρίξεις το ότι είσαι σελεμελές"

disa είπε...

A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風