Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φοβούνται τον... εθισμό στο Ίντερνετ!

Αρκετά ενημερωμένοι δηλώνουν, για τους κινδύνους του Ίντερνετ, οι νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών. Οι περισσότεροι, δε, από αυτούς, χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για διασκέδαση, σερφάρουν από το Ίντερνετ Καφέ της γειτονιάς και φοβούνται να μην... εθιστούν στη χρήση τους! Αυτά προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO για λογαριασμό της κοινωνικής οργάνωσης «Αγάπη».
Η ασφάλεια των νέων στο διαδίκτυο ήταν το αντικείμενο έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO. Περισσότεροι από 1000 νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, ρωτήθηκαν για το αν γνωρίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν σερφάροντας στο internet. Οι περισσότεροι από αυτούς γνώριζαν από καλά έως αρκετά καλά τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Συγκεκριμένα:

Στην ερώτηση "από πού χρησιμοποιούν το διαδίκτυο", απαντούν:
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ INTERNET CAFE 71,7%
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΦΙΛΟΥ - ΓΝΩΣΤΟΥ 49,2 %
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 33,7%
ΕΡΓΑΣΙΑΣ 13,1%
ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 8,2%
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 4,0%

Κύριοι λόγοι χρήσης του διαδικτύου είναι, για τους συμμετέχοντες στην έρευνα οι εξής:

ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ 74,6%
ΓΙΑ ΕΥΡΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ 41,4%
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 40,6%
ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 13,0 %
ΑΛΛΟ 4,8%

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 1,3%

Τα είδη ιστοσελίδων που επισκέπτονται, είναι:

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ VIDEO 56,8%
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ 28,0%

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ 22,4%

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 21,6%

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ON LINE 14,3%
CHAT ROOMS, BLOGS, FORUMS 14,3%
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ 12,5 %

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 4,3%

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 3,2 %

ΑΛΛΟ 2,0%

Κυριότερες αρνητικές παράμετροι της χρήσης του διαδικτύου θεωρούνται:

ΕΘΙΣΜΟΣ 68,8%
ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 36,0%
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 28,8%
ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΠΗΓΕΣ 26,6%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ 22,7%
ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ Ή ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΥΛΙΚΟ 17,7%

ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 17,3%
HACKING 16,2%

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 1,4%

Πώς αντιλαμβάνονται στη ζωή τους το διαδίκτυο;
Χρήσιμο αλλά όχι απαραίτητο 60,2%
Βασική καθημερινή ανάγκη 35,3%
Περιττό 2,0%

Δεν απαντώ 2,5%

Η γνώση τρόπων προστασίας από τους κινδύνους στο διαδίκτυο, κυμαίνεται:

Αρκετά καλά 43,2%
Λίγο 27%
Πολύ καλά 20%

Καθόλου 7,7%
Δεν απαντώ 2,1%

Η έρευνα διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία της κοινωνικής οργάνωσης «Αγάπη» δεδομένης της ευρείας χρήσης του διαδικτύου από τους νέους. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, σημαντικό ρόλο στην προστασία των νέων από τις παγίδες του internet κατέχουν οι γονείς.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη και φίλοι της κοινωνικής οργάνωσης «Αγάπη» καθώς και αρκετοί φοιτητές.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλά όλα αυτά, εσύ τι κάνεις?
Ο χρήστης NY ANNA είπε…
Καλά... Χρειαζόταν κάποια έρευνα για να δούμε τα χάλια μας; Δεν τα συναντάς στην καθημερινότητά μας; Άνθρωποι που ζουν μέσα, από και για το ίντερνετ. Που κοντεύουν να μακρύνουν τ' άκρα τους από την πολυ-χρήση του υπολογιστή. Που έχουν φτιάξει μια ζωή στο κεφάλι τους και την τροφοδοτούν για να τονώσουν το wanna be τους. Και ίσως να μη με πείραζε και τόσο αν αυτοί οι άνθρωποι (που είναι περισσόεροι απ' όσους φανταζόμαστε τελικά) έφθειραν μόνο τον εαυτό τους. Το χειρότερο είναι πως η ασθένεια είναι κολλητική και πάνε, κάνουν ό,τι μπορούν δηλαδή, να τη μεταδώσουν και σ' άλλους - πιθανόν εντελώς αθώους. Ακόμα και ο έρωτας έχει καταντήσει θέμα Δικτύου ή ακούς κάποιον να λέει στο φίλο του: "Θα τα πούμε στο msn". Συγνώμη, αλλά γιατί να μην τα πούμε πίνοντας έναν καφέ ή ένα τσιπουράκι. Από κοντά ρε αδερφέ... Να πιάσω το χέρι σου και να δεις τα μάτια μου. Πολύ με τρομάζουν αυτά τα πράγματα πάρα πολύ...
Καλησπέρες και φιλιά...
(Υπέροχη η "Ελένη" σου από κάτω. Πολύ όμορφο. Μπορεί να αργώ χαρακτηριστικά, αλλά προσπαθώ να διαβάζω κι όσα μου έχουν ξεφύγει στο μεταξύ...)
Ο χρήστης diastimata είπε…
@ krotkaya

Δουλειά, δουλειά και δουλειά. Κι όπως έγραφε ο Jack στην αγαπημένη μου Λάμψη, Work and no play makes Jack a dull boy...
Ευτυχώς, έρχονται 5 μέρες άδειας...

@ NY ANNA

Καλησπέρα και σε ΄σένα... Πόσο δίκιο έχεις... Ειδικά ο ερχομός του Facebook (όπου είμαι, αλλά δεν προλαβαίνω ούτε να μπω) σάρωσε τα πάντα. Ευχαριστώ για την Ελένη. Πολλή δουλειά, δε μου αφήνει χρόνο για... Ελένες. Ελπίζω να το αλλάξω. Αυτήν την εβδομάδα έχω άδεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια αρχή, πριν καιρό...

"Θεριό ανήμερο"! Η κυρα-Λένη ήταν, πάλι, παπόρι... "Αυτός ο σατανάς, με διαόλισε, χρονιάρα μέρα"!

Ο Γιάννης και τα άλογα...

Και τι ζητούσε; Τι ζητούσε; Μια ευκαιρία στον παράδεισο να... ζούσε. Και πήγε. Παράδεισος και κόλαση μαζί, το Λευκοχώρι. Γύρω στα 50 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στο δρόμο προς τις Σέρρες. Εκεί αγνάντευσε, κάπνισε ένα τσιγάρο (κάπνιζε ακόμη τότε) και αποφάσισε να φτιάξει, από το μηδέν, το Αγνάντι. Ο Γιάννης Γεωργακόπουλος πάλεψε με Θεούς, με Δαίμονες, με την τύχη του, με τις λέ ξεις και, πέρα από το γνωστό τραγούδι που μελοποίησε ο Λ. Μαχαιρίτσας (Και Τι Ζητάω), έφτιαξε ένα ποίημα: Ένα αγρόκτημα με άλογα, με κανώ, με οχήματα παντός εδάφους και με καταπληκτικό φαγητό. Εκεί συνάντησε και τον έρωτα. Παντρεύτηκε και ,μαζί με τη γυναίκα του, έχτισαν κι έναν ξενώνα. Το αγρόκτημα στη μία άκρη του χωριού και τον ξενώνα στην άλλη. "Για να ΄μαι πάντα... πρώτος στο χωριό", λέει... Χιουμορίστας, αλλά και παθιασμένος, ζωγράφος, στιχουργός, σταβλίτης, μάγειρας, πολυτεχνίτης, αλλά σε καμία περίπτωση... ερημοσπίτης. Πολύ καλός για παρέα, μαχητής, των δρόμων και των δασών. "Δεν προσκυν

Ένα λούμπεν νευρόσπαστο

Τον γνώρισα το 1969. Μαθητής δημοτικού, έψαχνα, μέσα στο επαρχιακό πρακτορείο εφημερίδων, κάποιο βιβλίο ή, έστω, τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα». Ο ξάδελφός μου είχε ένα τεύχος, με την Οδύσσεια και είχα ενθουσιαστεί. Έψαχνα κάτι παρόμοιο. Τα «Κλασσικά» ήταν μηνιάτικο περιοδικό. Είχε τελειώσει. Περιδιάβαινα, έτσι, τις στοίβες των εφημερίδων και των περιοδικών, όταν το μάτι μου έπεσε σ αυτόν. Ήταν εξώφυλλο. Σούπερ σταρ των κόμικς, αλλά και κωλοχαρακτήρας. Σίγουρα ο νεαρός που κανείς δεν θα έβαζε στο σπίτι του: Αν ήσουν κοπέλα, δεν θα εμπιστευόσουν ποτέ έναν μόνιμα άνεργο τύπο, που φοράει ναυτική μπλούζα και ξεχνάει να φορέσει παντελόνι. Αν ήσουν νεαρός, η μάνα σου θα σου έκανε το βίο αβίωτο με τον «φίλο που δεν δουλεύει ποτέ και περνάει τη μέρα του σε μια αιώρα». Ο Ντόναλντ, όμως, δεν ήταν ένας χαρακτήρας πρώτης ανάγνωσης. Ήταν πολυεπίπεδος ήρωας. Η πρώτη ιστορία που διάβασα, ήταν μια περιπέτεια του πλουτοκράτη τσιγκούνη θείου, του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Φοβόταν ότι οι Λύκοι θα του έκλεβ