Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2009

Ξε-μείνατε Θεσσαλονίκη; So what?

Δεκάδες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται, σήμερα Καθαρά Δευτέρα, σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης. Δήμοι και Σύλλογοι οργανώνουν γλέντια και μοιράζουν φασολάδα, χαλβά, ελιές και λαγάνες. Για τους μικρούς φίλους υπάρχουν και χαρταετοί. Διαλέξτε:
Στο Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση με θέμα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ», την Καθαρά Δευτέρα, στις 10, στην Πλατεία Τσάτρα (είσοδος ζωολογικού Κήπου) σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Παύλου. Εδώ θα αναβιώσουν τα πατροπαράδοτα έθιμα και κυρίως το πέταγμα του χαρταετού. Στην εκδήλωση θα μοιραστούν λαγάνες, χαλβάς και χαρταετοί ενώ θα εμφανιστεί το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και τα χορευτικά συγκροτήματα του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος.
Παραδοσιακές εκδηλώσεις οργανώνουν το Α’ και το Β’ ΚΑΠΗ Μενεμένης την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Θα μοιραστούν φασολάδα, λαγάνα, χαλβάς και άλλα νηστήσιμα εδέσματα, ενώ ορχήστρες θα παίζουν παραδοσιακή μουσική. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 10.30 π.μ. στην πλατεία του Πολυκέντρου Αγίου Νεκταρίου (Οδ. Ανδρούτσου & Κωνσταντινουπόλεως) και στις 11 π.μ. στον αύλειο χώρο του Α’ ΚΑΠΗ (Έλλης Αλεξίου)
Στο Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί Αποκριάτικο Γλέντι στο Άλσος Κρυονερίου, πλάι στην εκκλησία του Αγ. Γιώργη. Την εκδήλωση, η οποία θα αρχίσει στις 10.30 θα πλαισιώσουν παραδοσιακά συγκροτήματα συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής, καθώς και κλόουν, ταχυδακτυλουργοί κ.α. Στους παρευρισκόμενους θα μοιρασθούν νηστίσιμα εδέσματα (χαλβάς, λαγάνα, φασόλια, σουπιές, τουρσί, ελιές και ρετσίνα).
Εορταστική εκδήλωση για όλους τους δημότες διοργανώνει ο Δήμος Τριανδρίας για την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009. Η εκδήλωση «Κούλουμα 2009» θα ξεκινήσει στις 11 στις παρυφές του Δάσους Σέιχ Σου (πάνω από το τέρμα ΟΑΣΘ) και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λαϊκό γλέντι, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής από λαϊκή ορχήστρα, με νηστίσιμα εδέσματα για όλους τους συμμετέχοντες.
Ανήμερα Καθαράς Δευτέρας, με το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού στην «Τούμπα» Πλαγιαρίου, όπου από τις 11 π.μ. θα στηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι και θα μοιράζεται λαγάνα, φασολάδα, χαλβάς και άφθονο κρασί.
Ο Δήμος Ευκαρπίας οργανώνει γιορτή στις 11 το πρωί στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, με σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονη ρετσίνα και τα χάλκινα του Αλέξανδρου Ζώρα.
Την παράδοση, αλλά και την ανθρωπιά και την κοινωνική ευαισθησία συνδυάζουν οι εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνουν ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός, για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας, στις 2 Μαρτίου 2009. Η καθιερωμένη εκδήλωση για τα Κούλουμα, η οποία περιλαμβάνει ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα που απευθύνεται στους πολίτες όλων των ηλικιών και όλων των προτιμήσεων, θα αρχίσει στις 11 το πρωί και κατά την παράδοση όλων των προηγούμενων ετών θα φιλοξενηθεί στον χώρο του δημοτικού σχολείου.
Στο Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα την Καθαρά Δευτέρα, στις 11.30, θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη γιορτή με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά συγκροτήματα, στις στο Άλσος της Ν. Ελβετίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα (λαγάνα και χαλβάς).

4 σχόλια:

diastimata είπε...

Όχι, για να μη νομίζετε εσείς εκεί χάμου, ότι δεν το γλεντάμε εμείς εδώ πάνου.
Και μπουγάτσα με χαλβά, σε λλλέω!

Μαριλένα είπε...

Διαστήματα, εμεις ξεμείναμε σπίτι λόγω ίωσης, την οποία δίκαια μοιραζόμαστε καθείς με τη σειρά του: μόλις κόλλησε ο τρίτος, ενω θεραπευτηκαν οι δυο προηγουμενοι, έπεται εντός των ημερών η σειρά μου!

και του χρονου
καλη Σαρακοστή!

ONOMATODOSIA είπε...

ομορφα.


α ρε,σαλονικα...κι ας σε ξερω πολυ λιγο.

diastimata είπε...

@ Μαριλένα
Επίσης καλή Σαρακοστή (πάλι βόδια θα γίνουμε με τόσο χαλβά και τόσες λαδομπούκες)!

@ ONOMATODOSIA
Εδώ είμαστε, να σας τη γνωρίσουμε. Αν δεν έχετε αλλεργία με γάτες, διαθέτουμε και δωμάτιο.