Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξε-μείνατε Θεσσαλονίκη; So what?

Δεκάδες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται, σήμερα Καθαρά Δευτέρα, σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης. Δήμοι και Σύλλογοι οργανώνουν γλέντια και μοιράζουν φασολάδα, χαλβά, ελιές και λαγάνες. Για τους μικρούς φίλους υπάρχουν και χαρταετοί. Διαλέξτε:
Στο Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση με θέμα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ», την Καθαρά Δευτέρα, στις 10, στην Πλατεία Τσάτρα (είσοδος ζωολογικού Κήπου) σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Παύλου. Εδώ θα αναβιώσουν τα πατροπαράδοτα έθιμα και κυρίως το πέταγμα του χαρταετού. Στην εκδήλωση θα μοιραστούν λαγάνες, χαλβάς και χαρταετοί ενώ θα εμφανιστεί το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και τα χορευτικά συγκροτήματα του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος.
Παραδοσιακές εκδηλώσεις οργανώνουν το Α’ και το Β’ ΚΑΠΗ Μενεμένης την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Θα μοιραστούν φασολάδα, λαγάνα, χαλβάς και άλλα νηστήσιμα εδέσματα, ενώ ορχήστρες θα παίζουν παραδοσιακή μουσική. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 10.30 π.μ. στην πλατεία του Πολυκέντρου Αγίου Νεκταρίου (Οδ. Ανδρούτσου & Κωνσταντινουπόλεως) και στις 11 π.μ. στον αύλειο χώρο του Α’ ΚΑΠΗ (Έλλης Αλεξίου)
Στο Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί Αποκριάτικο Γλέντι στο Άλσος Κρυονερίου, πλάι στην εκκλησία του Αγ. Γιώργη. Την εκδήλωση, η οποία θα αρχίσει στις 10.30 θα πλαισιώσουν παραδοσιακά συγκροτήματα συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής, καθώς και κλόουν, ταχυδακτυλουργοί κ.α. Στους παρευρισκόμενους θα μοιρασθούν νηστίσιμα εδέσματα (χαλβάς, λαγάνα, φασόλια, σουπιές, τουρσί, ελιές και ρετσίνα).
Εορταστική εκδήλωση για όλους τους δημότες διοργανώνει ο Δήμος Τριανδρίας για την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009. Η εκδήλωση «Κούλουμα 2009» θα ξεκινήσει στις 11 στις παρυφές του Δάσους Σέιχ Σου (πάνω από το τέρμα ΟΑΣΘ) και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λαϊκό γλέντι, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής από λαϊκή ορχήστρα, με νηστίσιμα εδέσματα για όλους τους συμμετέχοντες.
Ανήμερα Καθαράς Δευτέρας, με το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού στην «Τούμπα» Πλαγιαρίου, όπου από τις 11 π.μ. θα στηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι και θα μοιράζεται λαγάνα, φασολάδα, χαλβάς και άφθονο κρασί.
Ο Δήμος Ευκαρπίας οργανώνει γιορτή στις 11 το πρωί στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, με σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονη ρετσίνα και τα χάλκινα του Αλέξανδρου Ζώρα.
Την παράδοση, αλλά και την ανθρωπιά και την κοινωνική ευαισθησία συνδυάζουν οι εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνουν ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός, για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας, στις 2 Μαρτίου 2009. Η καθιερωμένη εκδήλωση για τα Κούλουμα, η οποία περιλαμβάνει ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα που απευθύνεται στους πολίτες όλων των ηλικιών και όλων των προτιμήσεων, θα αρχίσει στις 11 το πρωί και κατά την παράδοση όλων των προηγούμενων ετών θα φιλοξενηθεί στον χώρο του δημοτικού σχολείου.
Στο Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα την Καθαρά Δευτέρα, στις 11.30, θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη γιορτή με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά συγκροτήματα, στις στο Άλσος της Ν. Ελβετίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα (λαγάνα και χαλβάς).

Σχόλια

Ο χρήστης diastimata είπε…
Όχι, για να μη νομίζετε εσείς εκεί χάμου, ότι δεν το γλεντάμε εμείς εδώ πάνου.
Και μπουγάτσα με χαλβά, σε λλλέω!
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
Διαστήματα, εμεις ξεμείναμε σπίτι λόγω ίωσης, την οποία δίκαια μοιραζόμαστε καθείς με τη σειρά του: μόλις κόλλησε ο τρίτος, ενω θεραπευτηκαν οι δυο προηγουμενοι, έπεται εντός των ημερών η σειρά μου!

και του χρονου
καλη Σαρακοστή!
Ο χρήστης ONOMATODOSIA είπε…
ομορφα.


α ρε,σαλονικα...κι ας σε ξερω πολυ λιγο.
Ο χρήστης diastimata είπε…
@ Μαριλένα
Επίσης καλή Σαρακοστή (πάλι βόδια θα γίνουμε με τόσο χαλβά και τόσες λαδομπούκες)!

@ ONOMATODOSIA
Εδώ είμαστε, να σας τη γνωρίσουμε. Αν δεν έχετε αλλεργία με γάτες, διαθέτουμε και δωμάτιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια αρχή, πριν καιρό...

"Θεριό ανήμερο"! Η κυρα-Λένη ήταν, πάλι, παπόρι... "Αυτός ο σατανάς, με διαόλισε, χρονιάρα μέρα"!

Ο Γιάννης και τα άλογα...

Και τι ζητούσε; Τι ζητούσε; Μια ευκαιρία στον παράδεισο να... ζούσε. Και πήγε. Παράδεισος και κόλαση μαζί, το Λευκοχώρι. Γύρω στα 50 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στο δρόμο προς τις Σέρρες. Εκεί αγνάντευσε, κάπνισε ένα τσιγάρο (κάπνιζε ακόμη τότε) και αποφάσισε να φτιάξει, από το μηδέν, το Αγνάντι. Ο Γιάννης Γεωργακόπουλος πάλεψε με Θεούς, με Δαίμονες, με την τύχη του, με τις λέ ξεις και, πέρα από το γνωστό τραγούδι που μελοποίησε ο Λ. Μαχαιρίτσας (Και Τι Ζητάω), έφτιαξε ένα ποίημα: Ένα αγρόκτημα με άλογα, με κανώ, με οχήματα παντός εδάφους και με καταπληκτικό φαγητό. Εκεί συνάντησε και τον έρωτα. Παντρεύτηκε και ,μαζί με τη γυναίκα του, έχτισαν κι έναν ξενώνα. Το αγρόκτημα στη μία άκρη του χωριού και τον ξενώνα στην άλλη. "Για να ΄μαι πάντα... πρώτος στο χωριό", λέει... Χιουμορίστας, αλλά και παθιασμένος, ζωγράφος, στιχουργός, σταβλίτης, μάγειρας, πολυτεχνίτης, αλλά σε καμία περίπτωση... ερημοσπίτης. Πολύ καλός για παρέα, μαχητής, των δρόμων και των δασών. "Δεν προσκυν

Ένα λούμπεν νευρόσπαστο

Τον γνώρισα το 1969. Μαθητής δημοτικού, έψαχνα, μέσα στο επαρχιακό πρακτορείο εφημερίδων, κάποιο βιβλίο ή, έστω, τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα». Ο ξάδελφός μου είχε ένα τεύχος, με την Οδύσσεια και είχα ενθουσιαστεί. Έψαχνα κάτι παρόμοιο. Τα «Κλασσικά» ήταν μηνιάτικο περιοδικό. Είχε τελειώσει. Περιδιάβαινα, έτσι, τις στοίβες των εφημερίδων και των περιοδικών, όταν το μάτι μου έπεσε σ αυτόν. Ήταν εξώφυλλο. Σούπερ σταρ των κόμικς, αλλά και κωλοχαρακτήρας. Σίγουρα ο νεαρός που κανείς δεν θα έβαζε στο σπίτι του: Αν ήσουν κοπέλα, δεν θα εμπιστευόσουν ποτέ έναν μόνιμα άνεργο τύπο, που φοράει ναυτική μπλούζα και ξεχνάει να φορέσει παντελόνι. Αν ήσουν νεαρός, η μάνα σου θα σου έκανε το βίο αβίωτο με τον «φίλο που δεν δουλεύει ποτέ και περνάει τη μέρα του σε μια αιώρα». Ο Ντόναλντ, όμως, δεν ήταν ένας χαρακτήρας πρώτης ανάγνωσης. Ήταν πολυεπίπεδος ήρωας. Η πρώτη ιστορία που διάβασα, ήταν μια περιπέτεια του πλουτοκράτη τσιγκούνη θείου, του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Φοβόταν ότι οι Λύκοι θα του έκλεβ