Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2009

"Ξέχασαν" τα αρχαία Ελληνικά (και τα Λατινικά)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την ανάπτυξη ευρωπαϊκού δείκτη γλωσσικών γνώσεων για πέντε επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες κι αφήνει απ' έξω τα ελληνικά! Η Κομισιόν προωθεί τον ευρωπαϊκό δείκτη για τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά και τα ιταλικά, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των γνώσεων των κλασικών γλωσσών (λατινικών και αρχαίων ελληνικών). Όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την Πολυγλωσσία Επίτροπος, κ. L. Orban, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου "ο ευρωπαϊκός δείκτης αφορά μόνο τις ζωντανές γλώσσες"!
Ωστόσο, σε παλαιότερη απάντησή της(το 2006), η Επιτροπή είχε δηλώσει ότι περισσότερα από 10 σχέδια στο πεδίο της γλωσσολογίας και της ιστορίας είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του 6ου Προγράμματος Πλαίσιο (2002-2006). Ακόμη, τελευταία δημοσιεύματα του Τύπου και πρόσφατα στοιχεία από πολλά κράτη μέλη αναφέρουν αύξηση του ποσοστού των μαθητών και των φοιτητών που μαθαίνουν κλασικές γλώσσες και δείχνουν ενδιαφέρον για την αρχαία και μεσαιωνική ιστορία. Στη Ναντ της Γαλλίας, οργανώνεται σε ετήσια βάση πολυήμερο Φεστιβάλ κλασικών γλωσσών από εκπαιδευτικά ιδρύματα και αρμόδιους φορείς.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, η ευρωβουλευτής έθεσε εκ νέου ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέσα που διατίθενται για την προώθηση των συγκεκριμένων σπουδών, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη καινοτομίας στους ανωτέρω τομείς καθώς επίσης και σχετικά με τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης των πτυχιούχων των σχετικών σχολών. Η απάντηση, όμως, ήταν αρνητική:
"Η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα στο σχεδιασμό προγραμμάτων του εκπαιδευτικού συστήματος των κρατών μελών και κατά συνέπεια, δεν μπορεί να προβλέψει ενέργειες στον τομέα των σπουδών της ελληνικής και λατινικής φιλολογίας, καθώς και της αρχαίας και μεσαιωνικής ιστορίας", υπογράμμισε στην απάντησή του, ο αρμόδιος Επίτροπος.
Ο κ.Orban τόνισε ότι η Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος "Πολιτισμός", υποστηρίζει τρία πεδία δραστηριοτήτων (πολιτιστικές δράσεις, ευρωπαϊκές πολιτιστικές οργανώσεις και δραστηριότητες ανάλυσης και διάδοσης) επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό την προώθηση και των κλασικών σπουδών, αν συμπεριληφθούν στις προτάσεις που υποβάλλονται στο πλαίσιο μιας πρόσκλησης.
Το πρόγραμμα προβλέπει, επίσης, την υποστήριξη της μετάφρασης λογοτεχνικών έργων (και από τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά), που συμβάλλει στην επίτευξη ενός από τους κύριους στόχους του προγράμματος, δηλαδή την ενθάρρυνση της διακρατικής κυκλοφορίας λογοτεχνικών έργων και καλλιτεχνικών και πολιτιστικών προϊόντων από τη μια ευρωπαϊκή γλώσσα στην άλλη.
Τέλος, η Επιτροπή ανέφερε ότι δε διαθέτει στοιχεία σχετικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη της καινοτομίας στον τομέα των σπουδών της ελληνικής και λατινικής γλώσσας και φιλολογίας καθώς και της ιστορίας, ούτε σχετικά με τα ποσοστά επαγγελματικής αποκατάστασης των πτυχιούχων στον εν λόγω τομέα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και τα Σανσκριτικά και τα Καλαβρέζικα.

maya είπε...

και καλημέρα
απο μένα διαστήματα μου .
είσαι καλά ?
:)))

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα Diastimata!
Δεν τα ξέχασαν τα Ελληνικά και τα Αρχαία Ελληνικά, είναι απλά ότι οδηγούμαστε σε μια σύγκλιση και είναι απλώς φυσιολογικό νεκρές γλώσσες να μένουν πίσω. Τώρα θα μου πείς, μερικά χρόνια πιο πρίν αυτές οι γλώσσες δεν μέναν στην απ έξω... ίσως απλώς ήρθε η ώρα τους.
Πάντως ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις, δεν θα ξεπεραστούν ποτέ γιατί είναι η βάση στην οποία χτίστικαν πολιτισμοί.

diastimata είπε...

@ Ανώνυμος είπε...
Θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και τα Σανσκριτικά και τα Καλαβρέζικα.

Καταλαβαίνω πού το πας, αλλά μερικές γλώσσες -κι όχι μόνον τα ελληνικά- θα έπρεπε να περιλαμβάνονται σε παρόμοια πγοράμματα, αφού ήταν η βάση των υπολοίπων. Το ίδιο πιστεύω και για τα λατινικά και για τα καντονέζικα.


maya

Καλημέρα και σε σένα Μάγια μου. Έρχεται η Άνοιξη των χρωμάτων και -φαντάζομαι- είσαι στα... πάνω σου! Η μέρα, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, είναι καταπληκτική, γεμάτη χρώματα -πάει η ομίχλη.

@ Ο/Η adreask είπε...

είναι απλώς φυσιολογικό νεκρές γλώσσες να μένουν πίσω.

Ήταν θεμέλιο -όπως και τα λατινικά. Μήπως θα ΄πρεπε να μπουν σε τέτοια προγράμματα -γιατί πώς θα χρίσεις χωρίς θεμέλια;

είναι η βάση στην οποία χτίστικαν πολιτισμοί.

Συμφωνώ απόλυτα. Γι αυτό και θα ΄πρεπε να βρούμε έναν τρόπο... Ξέρεις, διδάσκοντας σε ένα ιδιωτικό ΙΕΚ διαπιστώνω, χρόνο με το χρόνο, ότι οι ελλιπείς γνώσεις των παιδιών, πάνω σε θέματα γραμματικής και συντακτικού, οφείλονται ΚΑΙ στην αδιαφορία τους για τα αρχαία ελληνικά, πράγμα που τους οδηγεί σε μειωμένη αντίληψη για προβλήματα του σήμερα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη (μεγ-άλη) κουβέντα...

maya είπε...

...ν σου πω ότι είναι η πρώτη φορά φέτος
που δεν θέλω να τελειώσει ο χειμώνας ...?

πως με βρίσκεις ?!!!!

λίγο στο μεταλλαγμένο μου ε ?
και γω ...
και δεν ξέρω τι να με κάνω !

καλημέρα
χχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

Кроткая είπε...

χμ, δεν θέλω να κάνω το δικηγόρο της ΕΕ, αλλά ισχύει πως η αρμοδιότητα γί΄αυτά τα θέματα πέφτει στα κράτη μέλη, βάσει της συνθήκης της Νίκαιας. Κι αν τα κράτη μέλη δεν δίνουν τα στοιχεία, δεν φταίει η Επιτροπή γι'αυτό.

ΑΠό την άλλη, οι γλώσσες που προωθούνται είναι οι ομιλούμενες από τον περισσότερο πληθυσμό, λογικό δεν είναι; Γιατί να μην γκρινιάξουν και οι Πορτογάλοι ή οι Πολωνοί, πχ? Οι Πορτογάλοι θα μπορούσαν να αναρωτηθούν "γιατί τα ισπανικά και όχι εμείς;", ενώ οι Πολωνοί, θα μπορούσαν να πουν "τον ίδιο πληθυσμό έχουμε εμείς με την Ισπανία". Μόνο που τα Ισπανικά τα μαθαίνουν και πολλοί ξένοι, ενώ τα πολωνέζικα όχι.

Για μένα, θα έπρεπε όλες οι γλώσσες να μπαίνουν επί ίσοις όροις. Αν όμως πρέπει να γίνει επιλογή, καταλαβαίνω γιατί τα ελληνικά μένουν απ'έξω και δεν το θεωρώ παράλογο.

Άλλωστε, πίστεψέ με, δεν έχουν ανάγκη τα ελληνικά από διαφήμιση. Ξέρω πολύ κόσμο (ξένους) που τα μαθαίνουν από "βίτσιο". Διαφημίζονται μόνα τους!