Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπέρνοντας πτώματα

Η ιδέα για την «Ακατάστατη Σειρά Πτωμάτων» γεννήθηκε μέσα σε ένα λεπτό. Πάντα μου άρεζαν τα αστυνομικά σίριαλ και η ελληνική τηλεόραση είχε ελάχιστα. Το Low and Order είναι αγαπημένη σειρά, μαζί με το CSI. Ήμουν φανατικός του… Κότζακ, του Μάνιξ, αργότερα του Άγιου, των Χαρτ και Χαρτ, του Blue Moon.

Βέβαια, κορυφαία σειρά ήταν η Hill Street Blues, με τον Ντάνιελ Τραβάντι στο ρόλο του αστυνόμου Φρανκ Φαρίλο, που έφερε τα πάνω κάτω στα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας –τότε. Τον Φαρίλο πάντα τον ζήλευα για τη σχέση του με την κουκλάρα δικηγόρο Τζόις Ντάβενπορ (την έπαιζε η Βερόνικα Χάμελ), την οποία έβρισκα ακριβώς στα γούστα μου: ψηλή, αδύνατη, με μάτια μαύρα κάρβουνα και, κυρίως, μελαχρινή με μακριά μαλλιά.

Αργότερα, γνώρισα τα φιλμ νουάρ. Το Γεράκι της Μάλτας, το Μυστική Οργάνωση Γιάκουζα, το κορυφαίο Chinatown, την (καλών προθέσεων) επάνοδο του Two Jakes.

Ξεκίνησα έχοντας μια ιστορία στο μυαλό μου. Κάθισα κι έγραψα μαζεμένα δέκα κεφάλαια. Κι όσο έγραφα, τόσο ξεστράτιζα. Με συνέπαιρνε κι εμένα ο ρυθμός κι έφευγα. Ταξίδευα.

Αρχικά είχα συμφωνήσει (με τον εαυτό μου) να κρατήσω ένα στιλ γραφής. Να έχει κάθε κεφάλαιο έναν άλλον ήρωα. Να είναι, σχεδόν, αποκομμένο από τα υπόλοιπα. Κι έτσι θα τελείωνε πιο εύκολα και πιο γρήγορα η Ακατάστατη Σειρά.

Δεν τήρησα τη συμφωνία. Ο Μίλτος (αρχικά αυτός σχεδιάστηκε να είναι ο πρωταγωνιστής, γι αυτό είχε και το συγκεκριμένο όνομα, αφού το Κώστας ήταν πολύ συνηθισμένο), ο Κώστας (που έγινε πρωταγωνιστής γιατί, τελικά, ήθελα έναν συνηθισμένο μπάτσο που, σιγά – σιγά, θα έδειχνε έναν ασυνήθιστο εαυτό), η Ελένη (που ήταν μοιραία από την κατάληξή της κι όχι από την εμφάνισή της), η Κατερίνα (που, αρχικά, σκεφτόμουν να της δώσω μεγαλύτερο ρόλο, αλλά ο αυταρχισμός της και η επιθυμία της να ανέλθει στην ιεραρχία σε βάρος της προσωπικής της ζωής μ έκανε να την αντιπαθήσω και να της περιορίσω το ρόλο), ο Διονύσης (που μπήκε και βγήκε, στην όλη ιστορία, μυστηριωδώς, χωρίς ιστορικό και ψυχολογικό υπόβαθρο, μόνον και μόνο για να στηρίξει την εκδοχή του τρελού δολοφόνου, που βόλευε τους πάντες, που έμεινε μυστήριο όπως μυστήριοι μένουν όλοι αυτοί οι δολοφόνοι τους οποίους βλέπουμε στα καθημερινά δελτία ειδήσεων, πρωταγωνιστές σε μια σχιζοφρενή πραγματικότητα, στην οποία ουδείς, πλέον, αναζητά τι κρύβει το δεκάλεπτο της τηλεοπτικής αναγνώρισης), αλλά και τα θύματα (οκτώ ή εννιά; Θα κάνω διαγωνισμό για τον ακριβή αριθμό), οι δεύτεροι ρόλοι, όλα αυτά με συνεπήραν.

Με τράβηξαν! Βούλιαξα στην Ακατάστατη Σειρά τους και δεν μπορούσα να βγω. Έγραφα και διέγραφα επεισόδια το ένα πίσω από το άλλο. Δεν με ικανοποιούσε η πλοκή, η πορεία του στόρι, το βάθος των χαρακτήρων. Άλλους τους έβρισκα ρηχούς και προσπαθούσα να τους διαμορφώσω. Άλλους υπερβολικά σύνθετους για το μικρό ρόλο που έπαιζαν.

Την πλοκή την άλλαξα, συνολικά επτά φορές. Όσες και τα θανάσιμα αμαρτήματα. Αρχικά η ιδέα ήταν να κρύβουν τα εγκλήματα ένα επιχειρηματικό μυστικό. Πολύ γιάπικο. Μου πέρασε η ιδέα του κυκλώματος traficking. Πολύ εύκολο. Τα ναρκωτικά. Πφφφ, συνηθισμένο. Τα ροζ κυκλώματα. Ε, όχι να γυρίσουμε και σίριαλ του Χιου Χέφνερ! Όλα αυτά, όμως, έπαιξαν, έστω και για ένα, έστω και για μισό επεισόδιο. Και, τελικά, κατέληξα στο μαύρο τέλος.

Μαύρο σαν τη νύχτα. Σαν την ψυχή του Κώστα και σαν το παρελθόν του Μίλτου. Σαν τις επιδιώξεις της Κατερίνας, σαν τις προθέσεις του Διονύση και σαν τη μοίρα της Ελένης.

Η αλήθεια είναι ότι η Ακατάστατη Σειρά με κούρασε. Πολλές φορές θέλησα να τη σταματήσω, να γράψω κάτι άλλο, κάτι πιο ελαφρύ, κάτι διαφορετικό, βρε αδερφέ! Είχε, όμως, ανταπόκριση (έβλεπα και τον … κατάσκοπο να καταγράφει), αλλά ακόμη κι ένας να ζητούσε το επόμενο επεισόδιο, θα ήταν αρκετός για να στρωθώ να γράψω.

Τέλος, να ζητήσω συγνώμη που το ΄παιξα… Καπουτζίδης, όταν αργούσα να ποστάρω τα επεισόδια. Αλλά πότε η νέα σύνδεση, πότε η ανικανοποίητη φύση μου (καθότι virgo), πότε ο εγκλωβισμός μου στην ίδια μου την ιστορία, με έκανε να αργήσω.

Ραντεβού στο επόμενο μαύρο Blog.

Τα διαστήματα, θα παραμείνουν διαστήματα μεταξύ κενού και φαντασίας.

Τα λέμε σύντομα.

Τάκι Διαστηματάκι,

Διαστήματας,

Δημήτρης

Σχόλια

Ο χρήστης november είπε…
Ακονίζω νύχια για το επόμενο! Smooch!
Ο χρήστης diastimata είπε…
Δηλητηριώδη Νοέμβριε! Σάββατο απόγευμα στο Ίντερνετ! Get a life! Εδώ εγώ, 145 κιλά άνθρωπος και 45 χρόνων ροκάς, ετοιμάζομαι για Ίαν Γκίλαν το βράδυ!
Ο χρήστης november είπε…
Στη δουλειά μου είμαι αγαπητέ μου, όρεξη σε είχα Σαββατοκυριακάτικα!
Ο χρήστης november είπε…
καλά να περάσεις!Αυτός δεν είναι που έχει τραγουδήσει και Ρακιντζή; χιχιχιχιι...
Ο χρήστης Кроткая είπε…
εγώ πάντως το βρήκα συναρπαστικό!
και να σκεφτείς πως ΔΕΝ μου αρέσουν τα αστυνομικά.

πότε το επόμενο? αντε, άντε, ψήθηκα!!!
Ο χρήστης diastimata είπε…
@ november
Ο Γκίλαν ήταν καταπληκτικός. Θα ακολουθήσει σχετικό ποστ.

@ krotkaya
Κάτσε να πάρω καμία ανάσα... Κι αυτήν τη φορά,όπως πρότεινε η μάνατζερ: σε διαφορετικό Blog.

;-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εξαιρετικά ήταν όλα τα κεφάλαια! ;) Ας είναι καλά κι η μικρή Κροτ που τα 'βαλε στη σειρά ξεχωριστά και σε διαφήμισε! :) Περιμένουμε το επόμενο! :)
Ο χρήστης AVRA είπε…
ναι περιμενουμε το επομενοομε μια ομως συμφωνια.....μην μας φαει η αναμονη! :-))))
Ο χρήστης diastimata είπε…
@ renata

Άξιος ο μισθός της μάνατζερ! ;-)

@ avra

Θέλει σκέψη το επόμενο. Μια αρχική μου σκέψη είναι να ανακινήσω την "κωλοδουλειά".

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια αρχή, πριν καιρό...

"Θεριό ανήμερο"! Η κυρα-Λένη ήταν, πάλι, παπόρι... "Αυτός ο σατανάς, με διαόλισε, χρονιάρα μέρα"!

Ο Γιάννης και τα άλογα...

Και τι ζητούσε; Τι ζητούσε; Μια ευκαιρία στον παράδεισο να... ζούσε. Και πήγε. Παράδεισος και κόλαση μαζί, το Λευκοχώρι. Γύρω στα 50 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στο δρόμο προς τις Σέρρες. Εκεί αγνάντευσε, κάπνισε ένα τσιγάρο (κάπνιζε ακόμη τότε) και αποφάσισε να φτιάξει, από το μηδέν, το Αγνάντι. Ο Γιάννης Γεωργακόπουλος πάλεψε με Θεούς, με Δαίμονες, με την τύχη του, με τις λέ ξεις και, πέρα από το γνωστό τραγούδι που μελοποίησε ο Λ. Μαχαιρίτσας (Και Τι Ζητάω), έφτιαξε ένα ποίημα: Ένα αγρόκτημα με άλογα, με κανώ, με οχήματα παντός εδάφους και με καταπληκτικό φαγητό. Εκεί συνάντησε και τον έρωτα. Παντρεύτηκε και ,μαζί με τη γυναίκα του, έχτισαν κι έναν ξενώνα. Το αγρόκτημα στη μία άκρη του χωριού και τον ξενώνα στην άλλη. "Για να ΄μαι πάντα... πρώτος στο χωριό", λέει... Χιουμορίστας, αλλά και παθιασμένος, ζωγράφος, στιχουργός, σταβλίτης, μάγειρας, πολυτεχνίτης, αλλά σε καμία περίπτωση... ερημοσπίτης. Πολύ καλός για παρέα, μαχητής, των δρόμων και των δασών. "Δεν προσκυν

Ένα λούμπεν νευρόσπαστο

Τον γνώρισα το 1969. Μαθητής δημοτικού, έψαχνα, μέσα στο επαρχιακό πρακτορείο εφημερίδων, κάποιο βιβλίο ή, έστω, τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα». Ο ξάδελφός μου είχε ένα τεύχος, με την Οδύσσεια και είχα ενθουσιαστεί. Έψαχνα κάτι παρόμοιο. Τα «Κλασσικά» ήταν μηνιάτικο περιοδικό. Είχε τελειώσει. Περιδιάβαινα, έτσι, τις στοίβες των εφημερίδων και των περιοδικών, όταν το μάτι μου έπεσε σ αυτόν. Ήταν εξώφυλλο. Σούπερ σταρ των κόμικς, αλλά και κωλοχαρακτήρας. Σίγουρα ο νεαρός που κανείς δεν θα έβαζε στο σπίτι του: Αν ήσουν κοπέλα, δεν θα εμπιστευόσουν ποτέ έναν μόνιμα άνεργο τύπο, που φοράει ναυτική μπλούζα και ξεχνάει να φορέσει παντελόνι. Αν ήσουν νεαρός, η μάνα σου θα σου έκανε το βίο αβίωτο με τον «φίλο που δεν δουλεύει ποτέ και περνάει τη μέρα του σε μια αιώρα». Ο Ντόναλντ, όμως, δεν ήταν ένας χαρακτήρας πρώτης ανάγνωσης. Ήταν πολυεπίπεδος ήρωας. Η πρώτη ιστορία που διάβασα, ήταν μια περιπέτεια του πλουτοκράτη τσιγκούνη θείου, του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Φοβόταν ότι οι Λύκοι θα του έκλεβ