Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2006

Το φαινόμενο Μπουτάρη


Δεν είχα καμία, απολύτως, όρεξη, να ασχοληθώ με τις εκλογές. Από μια επιθυμία να ξεδώσω την Κυριακή των εκλογών, κρέμασα ένα ποστάκι (μαύρη η ώρα). Κάποια από τα σχόλια, με αναγκάζουν να γράψω, εδώ, δυο πράγματα, για το "φαινόμενο Μπουτάρη".
Όπως και να το κάνουμε, ο Μπουτάρης, είναι φαινόμενο. Αδέσμευτος υποψήφιος, σε έναν δήμο-κάστρο της Δεξιάς, πήρε ποσοστό που τον έφερε στο δημοτικό συμβούλιο με αξιώσεις.
Αυτή είναι η ροζ εικόνα του Κυριακάτικου αποτελέσματος. Επειδή, όμως, ο κόσμος μας δεν είναι όμορφος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος, μια ροζ εικόνα μπορεί να γίνει κόκκινη -σαν αίμα, ή σαν παντιέρα του ΚΚΕ- γκρίζα -όπως οι υποτιθέμενες ζώνες στο Αιγαίο- ή και μαύρες -όπως η ναζιστική σβάστικα.
Ας καταγράψουμε κάποια γεγονότα:
1992. Η τότε διοίκηση (του δήμου) Κοσμόπουλου έχει να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό. Εν μέσω ΠΑΣΟΚ, ψάχνει άμεση λύση σ ένα μεγάλο πρόβλημα, στο οποίο η δεξιά παρένθεση (λέγε με Μητσοτάκη) δεν πρόκαμε να παρέμβει -ή, απλά, το αγνοοόυσε. Συγκοινωνιολόγοι από το εξωτερικό προτείνουν προέκταση της παλιάς παραλίας, με πεζοδρόμηση του υπάρχοντος δρόμου, δημιουργία λεωφόρου έξι (συνολικά) λωρίδων και διαμόρφωση πάρκου δίπλα στη θάλασσα. Ο Γιάννης Μπουτάρης αντιτίθεται, δημιουργεί κίνηση πολιτών και, μαζί με άλλους, αναγκάζει τον Κοσμόπουλο να πάρει πίσω την πρόταση. Τραγική σύμπτωση: οι περισσότεροι από τους αντιδρώντες ζουν σε πολυκατοικίες της παλιάς παραλίας. Μπαγιάτηδες Θεσσαλονικείς, πνευματικοί άνθρωποι, αλλά και άνθρωποι με επιρροή, βάζουν τέρμα σε ένα σχέδιο το οποίο από τον τοπικό τύπο (της Βελλίδου) έχει χαρακτηριστεί έκτρωμα.
2002. Ο Γιάννης Μπουτάρης συμπράτει με τον Αγάπιο Σαχίνη (επιλογή του ΚΚΕ για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης). Σε ομιλία του, στην κομματική βάση, δηλώνει "τιμημένος" από την επιλογή κι έχει μόνον λόγια αγάπης, για τον Αγάπιο. Παραδέχεται ότι είναι "γεννημένος στην πλουτοκρατία", αλλά θέλει "την ενδυνάμωση του ΚΚΕ".
2004. Ο Γιάννης Μπουτάρης αποχωρεί από την ομάδα Σαχίνη, μετά από διαφωνία για το θέμα των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτών (ΣΔΙΤ) για τα μεγάλα έργα. Ο Σαχίνης επιμένει στην κομματική άποψη. Ο Μπουτάρης βλέπει πιο ανοικτά την υπόθεση.
2005. Ο Γιάννης Μπουτάρης συναντάται με τον κομματικό του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, Κριθαρίδη. Το ΠΑΣΟΚ, που δοκίμασε το "φαινόμενο Βούγια", προσβλέπει σε ένα νέο, άφθαρτο φαινόμενο για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Οι πρώτες συζητήσεις είναι θετικές.
2006. Στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι θέλουν κομματικό υποψήφιο. Αντιδρούν στην πολιτική "φαινομένων". Ο Γιάννης Μπουτάρης τσατίζεται κι αποφασίζει να διεκδικήσει την ψήφο των Θεσσαλονικέων μόνος του. Στο πλευρό του τάσσονται πικραμένοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ. Στους λόγους του καταφέρεται και εναντίον του νυν δημάρχου και εναντίον της υποψηφιότητας Αράπογλου και εναντίον του πρώην συντρόφου, Αγάπιου Σαχίνη.
15 Οκτωβρίου 2005. Ο Γιάννης Μπουτάρης βγαίνει τρίτος στις εκλογές για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης.
16 Οκτωβρίου 2006. Ο Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει: "Ο σκοπός, που ήταν να πέσει ο Παπαγεωργόπουλος, δεν επιτεύχθηκε ακόμη".
17 Οκτωβρίου 2006. Ο Γιάννης Μπουτάρης συμμετέχει σε εκδήλωση ομάδας πολιτών (στο πολυτελές ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς) κατά της δημιουργίας υποθαλάσσιας αρτηρίας στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία στο χρόνο τελειώνει, όπως ακριβώς άρχισε.
Τώρα, μεγάλα παιδιά είστε, ψηφίζετε κι όλας. Τροφή για σκέψη και για ψάξιμο έδωσα.

10 σχόλια:

s.frang είπε...

Εγώ, αν και δεν έχω πολιτική σχέση με τη Θεσ/νίκη, μαθαίνω από φίλους ότι ο Μπουτάρης είναι επιλογή του Βενιζέλου. Ο χοντρός ήθελε, για ευνόητους λόγους, να στραπατσάρει την επιλογή του Γιώργου, την κ. Χρύσα, η οποία φαινόταν ότι δεν μπορεί να περπατήσει. Τελικά, πράγματι περιορίστηκε στον πυρήνα των κομματικών ψήφων.

Αν είναι έτσι οι συνθήκες, ούτε φαινόμενο είναι ο Μπουτάρης, ούτε και σηματοδοτεί κάτι καινούργιου (και λόγω της ηλικίας του βεβαίως). Επειδή κατά τα φαινόμενα θα εκλεγεί ο Παπαγεωργόπουλος -ένα 8% χρειάζεται επιπλέον, ενώ η Αράπογλου πάνω από 20%- θα δούμε με ενδιαφέρον ποια παράπονα θα διατυπωθούν από Δευτέρας για τις κομματικές στηρίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε ήδη για την περίπτωσή της η Β. Πατ. και ποιος θα μαχαιρώσει ποιον - κομματικά εννοείται.

maroulitaaa είπε...

δε θέλω να υπερασπιστώ το Μπουτάρη αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί αναφέρεσαι στην αστική καταγωγή και πραγματικότητά του. Είναι τόσο κακό να είναι κανείς αστός; Και μάλιστα με αριστερόστροφες τάσεις; Νομίζω πως σε εποχές - σαν αυτή που ζούμε - που κυριαρχούν οι νεόπλουτοι μπουρτζόβλαχοι και νεότευκτοι δεξιοί (γιατί αλλου τύπου δεξιός είναι ο Έβερτ κι άλλου τύπου ο Πανίκας, έτσι;)η περίπτωση Μπουτάρη είναι όντως φαινόμενο. Σίγουρα είναι παράδοξο την πλέον προοδευτική ματιά να εκπροσωπεί ο πιο μεγάλος σε ηλικία από τους υποψήφιους για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Αλλά και πάλι προτιμώ έναν άνθρωπο με παρελθόν και παρόν από ένα κλωσόπουλο lifestyle κρυφοκομμουνιστή (βλέπε Τσίπρα) που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Άσε που δε θα ταύτιζα το Μπουτάρη με το κεφάλαιο. Αν ο Κυρ-Γιάννης εκπροσωπεί το κεφάλαιο τότε ο γαμπρός του Βενιζέλου (ο Μπακατσέλος) τι εκπροσωπεί; Ακόμα κι έτσι προτιμώ έναν χορτασμένο αστό με πολιτικές φιλοδοξίες παρά έναν λιγούρη εξουσιολάγνο...Ήταν που δε θα υποστήριζα το Μπουτάρη...

diastimata είπε...

@ s.frang

Δεν ήθελα να γράψω τέτοιες λεπτομέρειες προεκλογικά. Συ είπας. Αλλά να επισημάνω ότι οι φίλοι σου καλά σε πληροφόρησαν.

@ maroulitaaa

Κανένα κακό δεν υπάρχει στο να είσαι αστός. Από τους αστούς γεννήθηκε και ο κομμουνισμός, εξάλλου.Απλά το "αστός με αριστερόστροφες τάσεις" μου θυμίζει το "ολίγον έγκυος". Όσο για το αν ο Μπουτάρης είναι χορτασμένος από πολιτικές φιλοδοξίες, δεν το νομίζω. Πού, αλήθεια, χόρτασε την πείνα αυτή; Στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου για δύο χρόνια;
Ίσως να κάνω και λάθος. Δεν μπορώ, όμως, να πεισθώ για την ανιδιοτέλεια του οποιουδήποτε.

maroulitaaa είπε...

χορτασμένος από χρήμα εννοούσα όχι από οφίκκια. Από δαύτα καθώς φαίνεται δε χορταίνει ποτέ κανείς...

diastimata είπε...

@ maroulitaaa

Η σημερινή του δήλωση, με προβληματίζει ακόμη περισσότερο. τι είναι, τελικά; Ο γραφικ΄ς της πολιτικής, ή ο πολιτικός της γραφικότητας; Σε λίγο ποστ.

diastimata είπε...

@ maroulitaaa

Η σημερινή του δήλωση, με προβληματίζει ακόμη περισσότερο. τι είναι, τελικά; Ο γραφικ΄ς της πολιτικής, ή ο πολιτικός της γραφικότητας; Σε λίγο ποστ.

Μασκοφόρος Τίγρης είπε...

Πρώτη φορά διαβάζω ετούτη τη σελίδα. Ενδιαφέρουσα. Βρίσκομαι εκτός Ελλάδος και κάπου διάβασα σήμερα ότι ο Μπουτάρης μίλησε χτες με "υβριστίκο τρόπο" (http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/10/21/1254931.htm)
Σαν τι είπε δηλαδή ο άνθρωπος;

Ανώνυμος είπε...

Άντε, ρίξε και το άλλο ποστ να σχολιάσουμε "σφαιρικά"!

November είπε...

είπε: "Ξέρουμε τι σκατά είναι ο Παπαγεωργόπουλος. Η Αράπογλου δεν ξέρουμε τι σκατά είναι. Πάντως και στη μια και στην άλλη περίπτωση, μιλάμε για σκατά". Και μετά κάλεσε όσους τον ψήσισαν να κάνουν ό,τι θέλουν.

Νοέμβριος

Μασκοφόρος Τίγρης είπε...

Μάλιστα. Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Ήρθε κι έδεσε.