Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιος θέλει να ζήσει για πάντα;



Σίγουρα πέρασαν μεγαλύτερα και καλύτερα συγκροτήματα από αυτούς. Είχαν, όμως, αυτό το "κάτι" που γέμιζε στάδια. Είχαν την ικανότητα να καταπιαστούν, με επιτυχία, με όλα τα είδη μουσικής. Είχαν έναν υπέροχο συνθέτη (τον Brian May) και μια φωνή (τον Freddie Mercury) που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει, ακόμη, η ροκ -και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα ξαναγνωρίσει. Κυρίες και κύριοι, υποδεχτείτε τους Queen!







Ψυχή του συγκροτήματος ήταν ο Φαρούκ Μπουλσάρα. Γεννημένος στη Ζανζιβάρη, από ευκατάστατους Ινδούς γονείς, ο Φαρούκ εγκαταστάθηκε στην Αγγλία το 1964, μετά τη βίαιη επανάσταση κατά του σουλτάνου της Ζανζιβάρης. Εκεί πήρε το μικρό όνομα Φρέντι. Το 1968 γίνεται δεκτός ως τραγουδιστής του συγκροτήματος Smile. Εκεί παίζουν οι Μπράιαν Μέι(κιθάρα) και Ρότζερ Τέιλορ (ντραμς). Η αρχή έχει γίνει. Το 1970, Μπουλσάρα, Μέι και Τέιλορ, ιδρύουν τους Queen. Ο Μπουλσάρα, ως φοιτητής γραφιστικής, σχεδιάζει το λογότυπο του γκρουπ. Το 1971, γνωρίζουν τον μπασίστα Τζον Ντίκον και το γκρουπ παίρνει τη μορφή που γνωρίζουμε όλοι. Πρώτο τους τραγούδι, το Keep yourselfe alive.







Το σινγκλ δε γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία. Ετοιμάζουν τον πρώτο τους δίσκο. Γράφουν το τραγούδι My Fairy King. Σε αυτό υπάρχει ο στίχος Mother Mercury, look what they've done to me, I cannot run I cannot hide». Από αυτόν εμπνέεται ο Μπουλσάρα και παίρνει το όνομα Φρέντι Μέρκιουρι.







Ο Μέρκιουρι κι η παρέα του αποφασίζουν να κυκλοφορήσουν γρήγορα το επόμενο άλμπουμ: Queen II. Ο δίσκος αποτελούνταν από δύο θεματικές ενότητες: την πρώτη πλευρά(white side, με συνθέσεις του May)και τη δεύτερη πλευρά(black side, με συνθέσεις του Mercury).







Κι αυτό το άλμπουμ, όμως, δεν πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Κι οι Queen, ένα χρόνο μετά, αποφασίζουν να κυκλοφορήσουν το τρίτο τους άλμπουμ: Sheer heart attack.







Παρά το ότι ο δίσκος δεν πηγαίνει καλά, το συγκρότημα βλέπει ότι έχει μεγάλη επιτυχία στα live. Ζητά μεταλύτερες αμοιβές από τον μάνατζέρ του, Τζακ Νέλσον. Καβγαδίζουν, τον μηνύουν και, στον επόμενο δίσκο τους, τον ιστορικό, πλέον A night at the opera, του αφιερώνουν ένα τραγούδι:








Λίγο πριν την κυκλοφορία του A night at the opera, οι Queen δίνουν στον φίλο τους μουσικό παραγωγό, Κένι Έβερετ, να ακούσει ένα τους τραγούδι και να τους πει τη γνώμη του. Εκείνος το βρίσκει υπέροχο και χωρίς την άδειά του συγκροτήματος, παίζει όσες περισσότερες φορές μπορεί το τραγούδι στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Πολύ γρήγορα τα δισκοπωλεία γέμισαν κόσμο που ζητούσε ένα τραγούδι το οποίο δεν είχε καν κυκλοφορήσει!







Έναν χρόνο μετά, κυκλοφορούν το A day at the races, συνέχεια του προηγούμενου. Και, το 1977, έρχεται το News Of The World. Περιέχει ένα τραγούδι που, 31 χρόνια μετά, είναι στα χείλη όλων μας, ακόμη κι αυτών που δεν έχουν ιδέα από ροκ!







Το 1978, οι Queen, με το Jazz, δοκιμάζουν άλλα μονοπάτια. Κι ο Μέρκιουρι αποδεικνύεται κορυφαίος διασκεδαστής.







Το 1979 δείχνουν να μπαίνουν σε ξένα χωράφια. Εκείνη την εποχή, οι ροκάδες, είναι σε συνεχή πόλεμο με τους οπαδούς της ντίσκο, τους "καρεκλάδες". Ο Φρέντι τραγουδάει ντίσκο και δείχνει σε όλους μας, ότι ακόμη κι αυτή η μουσική, μπορεί να έχει ποιότητα. Κι ότι δεν υπάρχει ωραία κι άσχημη μουσική, αλλά ωραία κι άσχημα τραγούδια.







Έναν χρόνο αργότερα γράφουν μουσική για τον κινηματογράφο:







Τα χρόνια περνούν, το συγκρότημα ρίχνει το βάρος στα live και γεμίζει τα γήπεδα. Κάνουν ντουέτο με τον Ντέιβιντ Μπάουι. Ξεσηκώνουν το Γουέμπλεϊ, στο Live Aid. Και ξαφνικά... σιγή. Φθάνει το 1986, για να βγει το Α Kind of Magic, που αφήνει να εννοηθεί ότι η φήμη, είναι αληθινή.







Η είδηση ότι ο Μέρκιουρι πάσχει από AIDS, επιβεβαιώνεται. Πλεόν, όλοι αναζητούν ένα θαύμα.







Δυστυχώς, ο Μέρκιουρι δεν ανακάμπτει. Αφήνει, όμως, στο Inuendo, ένα μήνυμα:








Το 1996, χάρη στην τεχνολογία, το συγκρότημα εκδίδει άλλο ένα Album, φτιαγμένο στον παράδεισο. Δυστυχώς, μερικά πράγματα είναι σταθερές σε αυτό το σύμπαν. Η ιστορία των Queen δείχνει να τελειώνει εδώ, παρά τις προσπάθειες του Μέι και των υπολοίπων να αντικαταστήσουν τον Μέρκιουρι. Εμείς θα τους θυμόμαστε πάντα έτσι:





Σχόλια

Ο χρήστης maya είπε…
εξαιρετικό!
και πιο πολύ που η μουσική λέει τα πολλά
και συ μόνο ό,τι πρέπει
για να χαθεί κανείς ξανά στην μγεία τους!

μπράβο διαστηματα μου!!!!
υπέροχο πραγματικά το αφιέρωμα!

νάσαι καλά
που τα κάνεις όλα με αγάπη πάντα
χχχχχχχχχχχχχχχχχχχ
Ο χρήστης Кроткая είπε…
πρέπει να είμαι από τους λίγους ανάποδους ανθρώπους στον πλανήτη που σιχαίνονται τους Queen και βρίσκουν τη φωνή του Mercury άκαιρη.
Ο χρήστης ria είπε…
ποιος θέλει να ζήσει για πάντα???

η πιο ωραία ροκ μπαλάντα!
Ο χρήστης NY ANNA είπε…
Πέρασα κι εγώ να πω μια καλησπέρα και να "απολογηθώ" που σουρτουκεύω ασυστόλως και τι βλέπω; Another one bites the dust ή περίπου τέλος πάντων... Τι μας θύμισες τώρα... Μια μουσική που ΔΕΝ γράφεται πλέον.
Ή αλλιώς, για να κάνω την παράφραση από τον Επιθεωρητή Κάλαχαν (μεγάλη λατρεία...)
"You made my day. Punk!"
Xa, xa...
Τα σέβη, τις ευχαριστίες, τις καλησπέρες και τα πιο δροσερά φιλιά μου ως ανακούφιση από τον καύσωνα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Λατρεύω....και δηλώνω ανεκδιήγητη, που δε γνώριζα το πραγματικό όνομα του αείμνηστου!!!!

Φτού μου!
Ο χρήστης diastimata είπε…
@ maya

Thanx και ετοιμάζω αφιέρωμα στους ... Deep Purple (άλλη μεγάλη αγάπη)...



@ Кроткая

Περιέργως, είστε αρκετοί. Ελπίζω το επόμενο μουσικό αφιέρωμα να σε αποζημιώσει...
Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα.


@ ria

Δεν είναι καταπληκτική;


@ NY ANNA

Ευχαριστώ και για τα φιλιά... επιθεωρητά! Και ετοιμάζω Βαθύ Μωβ!

@ εύη

Μα γι αυτό είναι εδώ οι... μεγαλύτεροι. Δεν έχεις ακούσει που λένε "για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί";
Ο χρήστης november είπε…
Χάθηκε ο κόσμος να assχοληθείς με τη Britney Spears?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια αρχή, πριν καιρό...

"Θεριό ανήμερο"! Η κυρα-Λένη ήταν, πάλι, παπόρι... "Αυτός ο σατανάς, με διαόλισε, χρονιάρα μέρα"!

Ο Γιάννης και τα άλογα...

Και τι ζητούσε; Τι ζητούσε; Μια ευκαιρία στον παράδεισο να... ζούσε. Και πήγε. Παράδεισος και κόλαση μαζί, το Λευκοχώρι. Γύρω στα 50 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στο δρόμο προς τις Σέρρες. Εκεί αγνάντευσε, κάπνισε ένα τσιγάρο (κάπνιζε ακόμη τότε) και αποφάσισε να φτιάξει, από το μηδέν, το Αγνάντι. Ο Γιάννης Γεωργακόπουλος πάλεψε με Θεούς, με Δαίμονες, με την τύχη του, με τις λέ ξεις και, πέρα από το γνωστό τραγούδι που μελοποίησε ο Λ. Μαχαιρίτσας (Και Τι Ζητάω), έφτιαξε ένα ποίημα: Ένα αγρόκτημα με άλογα, με κανώ, με οχήματα παντός εδάφους και με καταπληκτικό φαγητό. Εκεί συνάντησε και τον έρωτα. Παντρεύτηκε και ,μαζί με τη γυναίκα του, έχτισαν κι έναν ξενώνα. Το αγρόκτημα στη μία άκρη του χωριού και τον ξενώνα στην άλλη. "Για να ΄μαι πάντα... πρώτος στο χωριό", λέει... Χιουμορίστας, αλλά και παθιασμένος, ζωγράφος, στιχουργός, σταβλίτης, μάγειρας, πολυτεχνίτης, αλλά σε καμία περίπτωση... ερημοσπίτης. Πολύ καλός για παρέα, μαχητής, των δρόμων και των δασών. "Δεν προσκυν

Ένα λούμπεν νευρόσπαστο

Τον γνώρισα το 1969. Μαθητής δημοτικού, έψαχνα, μέσα στο επαρχιακό πρακτορείο εφημερίδων, κάποιο βιβλίο ή, έστω, τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα». Ο ξάδελφός μου είχε ένα τεύχος, με την Οδύσσεια και είχα ενθουσιαστεί. Έψαχνα κάτι παρόμοιο. Τα «Κλασσικά» ήταν μηνιάτικο περιοδικό. Είχε τελειώσει. Περιδιάβαινα, έτσι, τις στοίβες των εφημερίδων και των περιοδικών, όταν το μάτι μου έπεσε σ αυτόν. Ήταν εξώφυλλο. Σούπερ σταρ των κόμικς, αλλά και κωλοχαρακτήρας. Σίγουρα ο νεαρός που κανείς δεν θα έβαζε στο σπίτι του: Αν ήσουν κοπέλα, δεν θα εμπιστευόσουν ποτέ έναν μόνιμα άνεργο τύπο, που φοράει ναυτική μπλούζα και ξεχνάει να φορέσει παντελόνι. Αν ήσουν νεαρός, η μάνα σου θα σου έκανε το βίο αβίωτο με τον «φίλο που δεν δουλεύει ποτέ και περνάει τη μέρα του σε μια αιώρα». Ο Ντόναλντ, όμως, δεν ήταν ένας χαρακτήρας πρώτης ανάγνωσης. Ήταν πολυεπίπεδος ήρωας. Η πρώτη ιστορία που διάβασα, ήταν μια περιπέτεια του πλουτοκράτη τσιγκούνη θείου, του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Φοβόταν ότι οι Λύκοι θα του έκλεβ