Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Γιάννης και τα άλογα...



Και τι ζητούσε; Τι ζητούσε; Μια ευκαιρία στον παράδεισο να... ζούσε. Και πήγε. Παράδεισος και κόλαση μαζί, το Λευκοχώρι. Γύρω στα 50 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στο δρόμο προς τις Σέρρες. Εκεί αγνάντευσε, κάπνισε ένα τσιγάρο (κάπνιζε ακόμη τότε) και αποφάσισε να φτιάξει, από το μηδέν, το Αγνάντι.
Ο Γιάννης Γεωργακόπουλος πάλεψε με Θεούς, με Δαίμονες, με την τύχη του, με τις λέξεις και, πέρα από το γνωστό τραγούδι που μελοποίησε ο Λ. Μαχαιρίτσας (Και Τι Ζητάω), έφτιαξε ένα ποίημα: Ένα αγρόκτημα με άλογα, με κανώ, με οχήματα παντός εδάφους και με καταπληκτικό φαγητό.
Εκεί συνάντησε και τον έρωτα. Παντρεύτηκε και ,μαζί με τη γυναίκα του, έχτισαν κι έναν ξενώνα. Το αγρόκτημα στη μία άκρη του χωριού και τον ξενώνα στην άλλη. "Για να ΄μαι πάντα... πρώτος στο χωριό", λέει...
Χιουμορίστας, αλλά και παθιασμένος, ζωγράφος, στιχουργός, σταβλίτης, μάγειρας, πολυτεχνίτης, αλλά σε καμία περίπτωση... ερημοσπίτης. Πολύ καλός για παρέα, μαχητής, των δρόμων και των δασών.
"Δεν προσκυνάω", ξεκόβει κι επιμένει, κόντρα σε όσους βρεθούν στο δρόμο του, να κυνηγάει το δίκιο του. Τώρα θέλει μια έκταση πέντε στρεμμάτων, στο Γερμανικό όρος, απέναντι από το αγρόκτημα Αγνάντι, να φτιάξει ένα... ανθρώπινο ιπποστάσιο. Γιατί αυτό που έχει τώρα, δεν είναι για να φιλοξενεί τα άλογά του: Ξύλινο, πρόχειρο, όχι αυτό που θα ήθελε κάποιος σα το Γιάννη, αλλά και σαν τα άλογά του.
Ούτε τα χιόνια τον πτοούν. Συγχίζεται, όμως, όταν ξέρει ότι όσα επένδυσε θα έπρεπε να τα χαίρονται παιδιά και μεγάλοι ειδικά όταν χιονίζει, αλλά αν κλείσει ο δρόμος αναγκάζεται να χαζεύει τα άδεια τραπέζια της ταβέρνας, αφού εκχιονιστικό μηχάνημα... δεν υπάρχει.
Τον γνώρισα μια μέρα που άνοιξαν οι ουρανοί. Ούτε βόλτα με τα άλογα μπορούσες να κάνεις, ούτε τίποτα. Άκουσα, όμως, με ενδιαφέρον, την ιστορία του. Ιστορία καθημερινή. Πώς χώρισαν την πατρική περιουσία με τον αδελφό του, πώς εκείνος αγόρασε ένα σπίτι και πώς ο Γιάννης, που δεν τον χωρούσε ούτε το Διοικητήριο, ούτε η Καλαμαριά, βρέθηκε στο Λευκοχώρι, κυνηγώντας ελευθερία και όνειρα.
Τελικά τι ζητάει; Λίγη βοήθεια κι από τους φορείς. Έριξε αρκετά χρήματα στο αγρόκτημά του. Και θέλει να το μεγαλώσει, για να δώσει την ευκαιρία, κυρίως στα παιδιά της πόλης, να γνωρίσουν μια "άλλη" ζωή.


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙΣ:
Πάρε το δρόμο από Θεσσαλονίκη για Σέρρες. Θα βρεις δεξιά διασταύρωση για Λευκοχώρι. Ακολούθησέ την. Διέσχισε όλο το χωριό και φθάσε στην άλλη άκρη. Στο δεξί σου χέρι θα το δεις. Πέτρα και ξύλο, τα βασικά στοιχεία του εστιατορίου. Αν είναι η μέρα καλή, θα δεις και τα άλογα. Ήσυχα, σαν αρνάκια, αφήνουν παιδάκια να τα καβαλούν και να νοιώσουν την αίσθηση ελευθερίας που μόνον πάνω σε ένα άλογο μπορείς να νοιώσεις.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ:
Θα φας. Θα πιείς. Κι επειδή τα κάνεις κι αλλού αυτά θα κάνεις και ιππασία. Υπάρχει δάσκαλος, να σου μάθει τα βασικά και οδηγός, να σε πάρει από το χαλινάρι και να σ οδηγήσει στον Αϊ Γιώργη, ή την κορφή του Γερμανικού. Δυστυχώς, η Τοπική Αυτοδιοίηση δεν έχει τα χρήματα να χαράξει κι άλλες διαδρομές σε μια περιοχή μαγευτική. Αν είσαι λάτρης των μηχανοκίνητων ή, όπως εγώ, γεματούλης για να ανεβείς σε άλογο, μπορείς να πάρεις μια "γουρούνα". Κι αν δε θες να απομακρυνθείς, παίξε μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο 5Χ5 στο γήπεδο με το φυσικό χλοοτάπητα (παραδόθηκε μόλις στις... 30 Ιουνίου), μάθε σκοποβολή, στον ειδικό χώρο, τοξοβολία ή κάνε κανό στην τεχνητή λιμνούλα του αγροκτήματος.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ:
Στον ξενώνα Αγνάντι. Έχει 20 κλίνες. Γι αυτό φρόντισε να κλείσεις, για να μην ψάχνεσαι. Δυστυχώς, το χωριό διαθέτει μόνον άλλον έναν ξενώνα.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕΙ:
Για να τα κάνεις όλα αυτά; 120 με 150 ευρώ (μέσα και η διανυκτέρευση) για μια τετραμελή οικογένεια. Ε, δεν είναι κι άσχημα...

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Στο Δίκτυο, στο www.aloga.gr

Σχόλια

Ο χρήστης ria είπε…
φοβερό!
μπράβο του, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα.
κρίμα που είναι τόσο μακριά από την αθήνα!
Ο χρήστης Кроткая είπε…
καταπληκτικό!!!
Ο χρήστης diastimata είπε…
@ ria

Έχει κι άλλα ενδιαφέροντα η περιοχή. Και δεν τα γνωρίζουμε, ούτε οι Θεσσαλονικείς!

@ krotkaya

Να ΄ρθεις, να σε πάω βόλτα με τη Φρόσω (η ξανθιά φοράδα της φωτογραφίας, ιδιαίτερα φιλική με τα παιδιά)

;-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να του μεταφέρεις το θαυμασμό μου.

Μέχρι να πάω να του το πω από κοντά

υγ
κι εσείς μου λείψατε αγαπητέ Τάκη
Ο χρήστης november είπε…
Έχεις πλερωθεί για τη διαφήμιση;

Ο άνθρωπος πληρώνει μια περιουσία να διαφημίζεται στα ραδιόφωνα, μην πετάει από εδώ και από εκεί τα λεφτά του...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
PAIDIA MHN PSARWNETAI O TYPOS POY EXEI T KTHMA TOYS BLEPEI OLOYS SAN PORTOFOLI...DEN AGAPAEI KAN T ALOGA.EINAI EIKANOS N T AFISEI N PSOFISOYN APO THN PEINA..STHN PERIOXH YPARXOYN POLY KALYTERA KTHMATA,ENA APO AYTA EINAI T AGROKTHMA ZIWGA OI OPOIOI AGAPOYN PRAGMATIKA T ALOGA K THN DOYLEIA TOYS...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
PAIDIA MHN PSARWNETAI O TYPOS POY EXEI T KTHMA TOYS BLEPEI OLOYS SAN PORTOFOLI...DEN AGAPAEI KAN T ALOGA.EINAI EIKANOS N T AFISEI N PSOFISOYN APO THN PEINA..STHN PERIOXH YPARXOYN POLY KALYTERA KTHMATA,ENA APO AYTA EINAI T AGROKTHMA ZIWGA OI OPOIOI AGAPOYN PRAGMATIKA T ALOGA K THN DOYLEIA TOYS...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΜΕΙΝΑΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ.
ΔΕΝ ΜΕΙΝΑΜΕ , ΠΗΓΑΜΕ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΓΙΑ ΚΑΦΕ , ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ PLAY-ROOM ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ .16 ΑΤΟΜΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 300 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ .ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΝ ΤΟ ΕΛΑΦΙ ΗΤΑΝ ΕΛΑΦΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ.ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑ Η ΟΧΙ , ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΟΥ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥ.
ΦΙΛΑΚΙΑ Η ΡΕΑΛΛΙΣΤΡΙΑ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν δεν αγαπάς αυτο που κανεις η επιχείρηση δε κρατάει. Αυτος που το εχεις φαίνεται να μην αγαπάει τόσο το χρήμα όσο τα άλογα. Ειχα πάει με φίλους για καφέ αλλά σίγουρα θα πάω με τα παιδια οταν στρωσει ο καιρός. Εκει κοντα είναι και ενα άλλο παρομοιο (νομιζω λικνο λεγεται) αλλα ειναι για πιο κυριλέ (γάμους, βαφτισεις κτλ). Για οικογενεια ψηφίζω αγναντι
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΠΑΙΔΙΑ ΒΑΛΑΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΕΙ ΒΑΛΑΝΕ ΟN-LINE ΜΗ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΒΡΕΧΕΙ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΛΑ. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟ. ΤΟ ΑΛΛΟ Σ-Κ ΠΑΜΕ ΜΕ ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑΣΟΥΛΗ. ΕΤΣΙ ΕΛΕΝΑΚΙ ??? :-)
Ο χρήστης Tasos - Drama είπε…
Μ'αυτον τον καιρο και τη βροχη δεν ειναι για πουθενα. Χουχουλιαστε στο σπιτακι σας και περιμενετε να ανοιξει ο καιρος. Αν και απ οτι ειδα στο aloga.gr στο αγναντι εχει και ξενωνα σε προσφορα (φαι-υπνος 50ευρω) οποτε μ'αυτη τη κριση λέει.
Ο χρήστης NINA είπε…
************************
*** www.aloga.gr ***
************************
Ο χρήστης ghost rider είπε…
Ειμαι ενας απο τους δυο οδηγους που δουλευουν στο αγναντι στο ποστο της ιππασιας! Αγναντι μια ζωη και απο πιτσιρικας εκει εμαθα να (ελευθερονομαι)και κι θα το κανω μεχρι να πεθανω! θα αγναντευω πανω στις σελες του "Αλογαταρη"!!! Γιατι εχουμε περιπου τα ιδια ονειρα!!! κ γιατι ειμαι αλογαταρης!!! Φιλια στα παιδια μου!(τα αλογα)!!!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Pe paidia ti lete???? Egw paw kathe S/K me tn ksaderfo mu kai mas afinei o giannakis na pame me ta aloga sto bouno kai dn plironoume mia......agapaei poli ta aloga kai ta skilia kai to agaphmeno tu kai olon mas einai h carmen!!!(alogo)einai 22 xronon alla trexei san ferari!!!An den kserete na mn milate gia ton giannh.....Sas lew an tn gnorisete dn tha ksekolate apo to AGNADI!!!! ti ZIWGA kai vlakies.....ekei den mas afinoun oute kan na tre3oume ligo ta aloga....gia osous endiaferontai ta thlefwna tou Giannh einai:6944776258 kai:2394092405!!!kali volta m ta aloga!!!filika,mairy!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
PATE KALA??TI ZIWGA,LIKNO KAI MALAKIES!!EDO IPARXEI TO AGNADI KAI EMEIS 9A PAME STON KOLOZIWGA??OI AN9ROPOI EKEI DN PANE KALA....MAS KRATUSAN TA ALOGA STH VOLTA!!!!ENO STO AGNADI APOLAMVANEIS TH VOLTA ME TO ALOGAKI SU TH LIMNOULA SU TA SKILAKIA SU......META ANEVENEIS PANW..PINEIS MIA ZESTH SOKOLATA KAI 3EKINAS THN ELEF9ERH IPPASIA...TON GIANNH TON 3ERW POLA XRONIA...XRISO PALIKARI!!KAI TA PAIDAKIA TU!!MALAMA!!H GINAIKA TU MELI.....XRISH OIKOGENIA!!KALA E NA DEITE TH STELITSA NA TREXEI TO ALOGO 9A PATHETE PLAKA!!!FOVERH H MIKRH...ALLA KAI O MIKROS...KUKLOS!!!KAI EPISEIS AN DN AGAPAS AYTO PU KANEIS H DULIA DN KRATAEI...KAI O GIANNHS EXEI TO AGNADI PANW APO 11 XRONIA..KALH SINEXIA GIANNH!!!MARIA.
Ο χρήστης ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ είπε…
ΤΟ ΑΓΝΑΝΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΓΑΜΟ ΜΑΣ, ΕΞΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ "ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ" (ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΞΩΚΛΗΣΙ ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ) ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΤΟ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ!!!
ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΟΥΝ ΤΟ ΑΓΝΑΝΤΙ, ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ, ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αχ παιδια...δεν εχω ξαναδει πιο μαγικο μερος...υπεροχα ολα! ηταν τελεια καθε φορα που πηγα!τρελενομαι για αυτο το μερος... <3 <3 ολοι εχουν κανει καταπλικτικη δουλεια! μπραβο!!
https://www.facebook.com/100014821964249/videos/631598207344239/?t=13
https://www.facebook.com/100014821964249/videos/vb.100014821964249/631598207344239/?type=3
https://www.facebook.com/ANTONISTHALASSINOS1966/videos/497701350981787/?t=2

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια αρχή, πριν καιρό...

"Θεριό ανήμερο"! Η κυρα-Λένη ήταν, πάλι, παπόρι... "Αυτός ο σατανάς, με διαόλισε, χρονιάρα μέρα"!

Ένα λούμπεν νευρόσπαστο

Τον γνώρισα το 1969. Μαθητής δημοτικού, έψαχνα, μέσα στο επαρχιακό πρακτορείο εφημερίδων, κάποιο βιβλίο ή, έστω, τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα». Ο ξάδελφός μου είχε ένα τεύχος, με την Οδύσσεια και είχα ενθουσιαστεί. Έψαχνα κάτι παρόμοιο. Τα «Κλασσικά» ήταν μηνιάτικο περιοδικό. Είχε τελειώσει. Περιδιάβαινα, έτσι, τις στοίβες των εφημερίδων και των περιοδικών, όταν το μάτι μου έπεσε σ αυτόν. Ήταν εξώφυλλο. Σούπερ σταρ των κόμικς, αλλά και κωλοχαρακτήρας. Σίγουρα ο νεαρός που κανείς δεν θα έβαζε στο σπίτι του: Αν ήσουν κοπέλα, δεν θα εμπιστευόσουν ποτέ έναν μόνιμα άνεργο τύπο, που φοράει ναυτική μπλούζα και ξεχνάει να φορέσει παντελόνι. Αν ήσουν νεαρός, η μάνα σου θα σου έκανε το βίο αβίωτο με τον «φίλο που δεν δουλεύει ποτέ και περνάει τη μέρα του σε μια αιώρα». Ο Ντόναλντ, όμως, δεν ήταν ένας χαρακτήρας πρώτης ανάγνωσης. Ήταν πολυεπίπεδος ήρωας. Η πρώτη ιστορία που διάβασα, ήταν μια περιπέτεια του πλουτοκράτη τσιγκούνη θείου, του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Φοβόταν ότι οι Λύκοι θα του έκλεβ