Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

O πόνος μου είναι πιο μεγάλος απ τον δικό σου


Ένας σκοτώθηκε. Όλοι πληγώθηκαν.
Ένας πυροβόλησε. Όλοι οργίστηκαν.
Ένας έπεσε. Όλοι βγήκαν στους δρόμους.
Ένας έκανε πλιάτσικο. Όλοι έχασαν το δίκιο τους.
Θα μου πεις, "δεν το περίμενες"; Ε, όχι! Δεν το περίμενα! Έλεγα ότι αυτήν τη φορά, το υπόβαθρο είναι τόσο μεγάλο, η αγανάκτηση τεράστια, τα αίτια αναρίθμητα, η αιτία τραγική. Έλεγα πως δεν θα καταφέρει κανείς, να καπελώσει ένα κίνημα. Υπήρχε και το προηγούμενο: Αυτό της αυθόρμητης διαδήλωσης για το πράσινο που χάθηκε. Στην Ηλεία, στη Χαλκιδική, στη Ρόδο. Τώρα, είχε χαθεί η αθωότητα. Κινδύνευε και η ελπίδα.
Φυσικά και περίμενα πως θα βρεθούν πέντε-δέκα μαλάκες, να προσπαθήσουν να διαλύσουν, να ρημάξουν, να χαλάσουν. Ίσως κάποιοι από αυτούς να ήταν προβοκάτορες. Ίσως κάποιοι να πιστεύουν, πράγματι, ότι η ιδιοκτησία είναι κλοπή. Όμως επέμενα: Τόσοι θα βγουν στους δρόμους. Θα τους σταματήσουν.
Κι όμως... Η εκτέλεση του Αλέξη χρησιμοποιήθηκε από άλλους για να εμφανιστούν ως προστάτες της "γενιάς των 700 ευρώ", από άλλους για να ζητήσουν εκλογές, από άλλους για να προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι "ο μηχανισμός είναι εδώ και λειτουργεί". Κι από όλους για να δηλώσουν "ανείπωτο πόνο", "θλίψη κι οργή". Να συνωστίζονται στα παράθυρα, για να πείσουν ότι αυτοί είναι που πονάνε περισσότερο.
Μη σπρώχνεστε κύριοι. Περισσότερο από όλους, πονάει μια μάνα. Η μάνα του Αλέξη, που θα περιμένει, άδικα, το γιο της να γυρίσει, απόψε, από τη βόλτα που βγήκε, με τους φίλους του. Όσο για εσάς, φροντίστε να βρείτε τρόπο να απαλύνετε την οικονομική ζημιά των εμπόρων, γιατί τα παιδιά της "γενιάς των 700 ευρώ", που δουλεύουν δεκάωρα και δωδεκάωρα πίσω από τους πάγκους των εμπορικών καταστημάτων, κινδυνεύουν εφέτος να μείνουν χωρίς δουλειά.
Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη και την πήρα από εδώ.

Σχόλια

Ο χρήστης tzo είπε…
Μια ζωή χάθηκε, μια επανάσταση ξεκίνησε,μια μάχη καταστράφηκε!
Το μόνο που αξίζει είναι τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
έγραψες ένα από τα καλύτερα σχόλια για την περίσταση Τάκι.
Ο χρήστης ria είπε…
πολύ σωστά το έθεσες.

μόνο ένας πονάει, όλοι οι άλλοι αφορμή έψαχναν να τα κάνουν λαμπόγιαλο.
πάσχα έκαναν τα κανάλια!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια αρχή, πριν καιρό...

"Θεριό ανήμερο"! Η κυρα-Λένη ήταν, πάλι, παπόρι... "Αυτός ο σατανάς, με διαόλισε, χρονιάρα μέρα"!

Ο Γιάννης και τα άλογα...

Και τι ζητούσε; Τι ζητούσε; Μια ευκαιρία στον παράδεισο να... ζούσε. Και πήγε. Παράδεισος και κόλαση μαζί, το Λευκοχώρι. Γύρω στα 50 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στο δρόμο προς τις Σέρρες. Εκεί αγνάντευσε, κάπνισε ένα τσιγάρο (κάπνιζε ακόμη τότε) και αποφάσισε να φτιάξει, από το μηδέν, το Αγνάντι. Ο Γιάννης Γεωργακόπουλος πάλεψε με Θεούς, με Δαίμονες, με την τύχη του, με τις λέ ξεις και, πέρα από το γνωστό τραγούδι που μελοποίησε ο Λ. Μαχαιρίτσας (Και Τι Ζητάω), έφτιαξε ένα ποίημα: Ένα αγρόκτημα με άλογα, με κανώ, με οχήματα παντός εδάφους και με καταπληκτικό φαγητό. Εκεί συνάντησε και τον έρωτα. Παντρεύτηκε και ,μαζί με τη γυναίκα του, έχτισαν κι έναν ξενώνα. Το αγρόκτημα στη μία άκρη του χωριού και τον ξενώνα στην άλλη. "Για να ΄μαι πάντα... πρώτος στο χωριό", λέει... Χιουμορίστας, αλλά και παθιασμένος, ζωγράφος, στιχουργός, σταβλίτης, μάγειρας, πολυτεχνίτης, αλλά σε καμία περίπτωση... ερημοσπίτης. Πολύ καλός για παρέα, μαχητής, των δρόμων και των δασών. "Δεν προσκυν

Ένα λούμπεν νευρόσπαστο

Τον γνώρισα το 1969. Μαθητής δημοτικού, έψαχνα, μέσα στο επαρχιακό πρακτορείο εφημερίδων, κάποιο βιβλίο ή, έστω, τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα». Ο ξάδελφός μου είχε ένα τεύχος, με την Οδύσσεια και είχα ενθουσιαστεί. Έψαχνα κάτι παρόμοιο. Τα «Κλασσικά» ήταν μηνιάτικο περιοδικό. Είχε τελειώσει. Περιδιάβαινα, έτσι, τις στοίβες των εφημερίδων και των περιοδικών, όταν το μάτι μου έπεσε σ αυτόν. Ήταν εξώφυλλο. Σούπερ σταρ των κόμικς, αλλά και κωλοχαρακτήρας. Σίγουρα ο νεαρός που κανείς δεν θα έβαζε στο σπίτι του: Αν ήσουν κοπέλα, δεν θα εμπιστευόσουν ποτέ έναν μόνιμα άνεργο τύπο, που φοράει ναυτική μπλούζα και ξεχνάει να φορέσει παντελόνι. Αν ήσουν νεαρός, η μάνα σου θα σου έκανε το βίο αβίωτο με τον «φίλο που δεν δουλεύει ποτέ και περνάει τη μέρα του σε μια αιώρα». Ο Ντόναλντ, όμως, δεν ήταν ένας χαρακτήρας πρώτης ανάγνωσης. Ήταν πολυεπίπεδος ήρωας. Η πρώτη ιστορία που διάβασα, ήταν μια περιπέτεια του πλουτοκράτη τσιγκούνη θείου, του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Φοβόταν ότι οι Λύκοι θα του έκλεβ